Jēkabpils 1931. gada plūdos, [1931]

Vieta: Jēkabpils

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Laivas un laivošana, Plūdi, Jēkabpils (Latvija), Rūpniecības ēkas, Hikšteina alus darītava (Jēkabpils, Latvija), Meržinska vilnas vērptuve (Jēkabpils, Latvija)

Anotācija: 1931. gada plūdi Jēkabpilī bija vieni no lielākajiem Daugavas plūdiem Jēkabpils vēsturē. Plūdi Jēkabpili pārsteidza 1931. gada 23. aprīlī, kad Daugava izgāja no krastiem un appludināja daudzas pilsētas ielas. Upes krasta mala applūda līdz pat Brīvības ielai, kas tajā laikā bijis neparedzēti augsts līmenis. 1931. gads bija gadsimta griezumā palu ūdeņiem visbagātākais gads. Plūdos Daugavas līmenis pārsniedza vidējo vasaras līmeni par 5,56 metriem. Maksimālais upes caurplūdums pie Jēkabpils 1. un 2. maijā sasniedza 7470 m3 sekundē.2. maijā ūdens līmenis sāka mazināties. 1931. gada Daugavas plūdus Jēkabpilī tā laika fotogrāfi bija nofotografējuši, bet Voldemāra Šņornieka grāmatu veikala īpašnieks Voldemārs Šņornieks pasūtīja fotogrāfiem pastkaršu komplektu ar plūdu skatiem, kas tika izgatavots augstā mākslinieciskā kvalitātē, bet vēlāk pārdots grāmatveikalā. Tolaik izgatavotās fotogrāfijas, kas ir saglabājušās līdz mūsu dienām, kalpo par šo notikumu vēstures liecībām.
Atklātnē redzamas ēkas, no kurām apbūvē neviena nav saglabājusies. Pa kreisi Hikšteina alus darītava, tad F.Meržinska vilnas vērptuve un krāsotava. Palicis ir tikai Hikšteina parks, kurā mūsdienās izvietojies Brīvdabas muzejs. Hikšteina alus darītava atradās Daugavas kreisajā krastā starp Hikšteina parku un Krasta ielu (tagad Pļaviņu iela). Alus darītava sāka darboties 1888. gadā. Tā darbojās līdz 1. Pasaules karam, tad darbību atjaunojusi Pirmās brīvvalsts laikā, nodrošinot darbu 16 strādniekiem. Hikšteina alus darītava zudusi Otrā Pasaules kara laikā. Hikšteina parks radās 19. gadsimta 80. gados, vietā, kur Jēkabpilī pilsētas īpašumus iegūst Hikšteina dzimta, kura uzbūvē Hikšteina alus darītavu, kas Otrā Pasaules kara laikā tika sagrauta. Uzņēmēja aizraušanās bija koku stādīšana un parku veidošana, tāpēc blakus alus darītavai sāka veidot parku. Hikšteins iestādīja no Eiropas ievestos kokus. Mūsdienās parka teritorijā ir saglabājušies tādi reti koki kā Krimas liepa, Sudrabkļava, Moltkes liepa, Platlapu liepa un Sibīrijas citruspriede. No 1949. gada teritoriju parkā un tam blakus ir pārņemis Brīvdabas muzejs "Sēļu sēta".

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: Voldemārs Šnornieks

Izdevējs: Jēkabpils : Voldemārs Šnornieks

Atslēgvārdi: 1931. gada Daugavas plūdi Jēkabpilī, Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Jānis Zeps

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (1)

Jānis Zeps 2012. gada 12. oktobris, 17:39:35

Autors: Voldemārs Šnornieks Izdevējs: Jēkabpils : Voldemārs Šnornieks

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.