Jēkabpils. Fotokolāža, [190-]

Vieta: Jēkabpils

Priekšmeti: Atklātnes, Muižas, Luterāņu baznīcu ēkas, Latvija, Skolu ēkas, Jēkabpils (Latvija), Jēkabpils Sv. Miķeļa evaņģēliski luteriskā baznīca, Kena muiža (Latvija), Jēkabpils tirdzniecības skola

Alternatīvais nosaukums: Sveiciens no Jēkabpils

Anotācija: Kolāža no trijiem attēliem: Tirdzniecības skola, Kena muiža un Jēkabpils Svētā Miķeļa evaņģēliski luteriskā baznīca.
Jēkabpils pilsētas tirdzniecības skola bija viena no Jēkabpils skolām. Tā bija pirmā šāda veida latviešu skola valstī. Skola tika dibināta 1904. gada rudenī kā skola zēniem. Skolu uzturēja pilsētas pašvaldība. Tirdzniecības skolas inspektors no tās atklāšanas brīža līdz 1909. gada vidum bija Ludis Bērziņš, vēlāk viņa darbu turpināja J. Kārkliņš, kurš vadīja skolu līdz tās darbības izbeigšanai ( abi inspektori bija vēlakie Latvijas Universitātes profesori). Skola skaitījās zemākās šķiras, kas līdzinājās proģimnāzijai, taču tā bija ne tikai arodskola, bet arī vispērizglītojoša skola, jo skolu beigušie audzēkņi Krievijas vidusskolas ar labām sekmēm beidza pēc 1,2 gadiem. Mācību iestāde atradās Tirdzniecības ministrijas pārziņā, tāpēc ideoloģiski skolai bija daudz lielāka brīvība. Skolas budžetu veidoja no pašvaldības saņemtais pabalsts (2000 rubļi gadā), skolas naudas un ziedojumi. Mācību maksa bija pieticīga, pēc skolas beigšanas bija izredzes dabūt vietu tirdzniecības uzņēmumos, tāpēc šeit varēja mācīties arī trūcīgāku ierēdņu, tirgotāju, zemnieku un amatnieku dēli.Skolas ēka atradās Daugavas krastā iepretim pārceltuvei (ēka gāja bojā Pirmā Pasaules kara laikā). Skolai bija nozīmīga loma pilsētai un tās apkartnei, jo citu par pamatskolām augstāku mācību iestāžu šajā apkārtnē vēl nebija. Jēkabpils pilsētas tirdzniecības skola pieder pie pirmām šāda veida arodskolām Latvijā pirms Pirmā Pasaules kara. Skola pastāvēja līdz 1915. gada vasarai, kad tai, sakarā ar frontes tuvošanos Jēkabpilij, vajadzēja evakuēties uz Krieviju.
Kena muiža ir viens no kultūrvēsturiskiem arhitektūras objektiem, kas atrodas Jēkabpilī, Dambju ielā 19. Muiža radās 19. gadsimtā, kad pilsētas īpašumus iegūst Kena muižnieku dzimta, kura uzbūvē muižu, bet apkārt tai tajā pašā laikā izveido parku (Kena parks). Muiža līdz pat 1. Pasaules karam piederēja slavenajam liķieru fabrikas īpašniekam Alfredam Kenam. Daļa no muižas kompleksa ēkām — dzīvojamā ēka, stallis, kūts un klēts ir saglabājušās līdz mūsu dienām. Muižas kompleksa ēkas ir vecākās saglabājušās apbūves arhitektūras celtnes Dambju ielā. Kena muižas dzīvojamā ēka ir vienīgā neogotikas celtne Jēkabpils pilsētā. Padomju varas gados, veicot nama pārbūvi, ēka zaudējusi savu romantisko mansarda jumtu, taču celtne ir saglabājusi vērtību pilsētas apbūvē ar saviem mazajiem tornīšiem, tipiskajām dzegām un zobiņveida karnīzēm, smailo arku pārsedzēm virs logiem, kā arī pašas dzīvojamās ēkas novietojumu Kena parka vienā galā. Pašlaik Kena muižas kompleksa ēkas apsaimnieko Jēkabpils Mākslas skola.
Jēkabpils Svētā Miķeļa evaņģēliski luteriskā baznīca ir 1807. gadā uzbūvēts dievnams Jēkabpilī. Baznīca ir iekļauta Latvijas arhitektūras pieminekļu sarakstā.Būvdarbu vadītāja Kaspara Lindes vadībā tika ielikts baznīcas pamatakmens 1769. gada 5. augustā, taču būvniecības darbi sākumā ieilga, tad apstājās, jo lielo pilsētas ugunsgrēku dēļ, kas bija 1769. un 1773. gadā, draudzes locekļu turība bija zema, bet, pateicoties valsts izsniegtajiem 4300 dālderiem, dievnama būvniecība tika pabeigta un 1807. gada 15. decembrī notika baznīcas iesvētīšana.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Jānis Zeps

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (2)

Jānis Zeps 2014. gada 14. augusts, 15:17:05

papildināšanai- Priekšmeti: Kena muiža (Latvija)

Jānis Zeps 2015. gada 14. decembris, 13:50:52

Priekšmeti: Kena muiža (Latvija)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.