Jēkabpils. Dambja iela, [193-]

Vieta: Jēkabpils

Priekšmeti: Muižas, Fotogrāfijas, Latvija, Ielas, Jēkabpils (Latvija), Kena muiža (Latvija), Dambja iela (Jēkabpils, Latvija)

Alternatīvais nosaukums: Dambja iela Jēkabpilī

Anotācija: Dambja iela no Lielās (Brīvības) ielas puses. Tālumā redzama Kena muiža, pa labi Kena parks. Muiža radās 19. gadsimtā, kad pilsētas īpašumus iegūst Kena muižnieku dzimta, kura uzbūvē muižu, bet apkārt tai tajā pašā laikā izveido parku (Kena parks). Muiža līdz pat Pirmajam Pasaules karam piederēja slavenajam liķieru fabrikas īpašniekam Alfredam Kenam. Daļa no muižas kompleksa ēkām — dzīvojamā ēka, stallis, kūts un klēts ir saglabājušās līdz mūsu dienām. Muižas kompleksa ēkas ir vecākās saglabājušās apbūves arhitektūras celtnes Dambju ielā. Kena muižas dzīvojamā ēka ir vienīgā neogotikas celtne Jēkabpils pilsētā. Padomju varas gados, veicot nama pārbūvi, ēka zaudējusi savu romantisko mansarda jumtu, taču celtne ir saglabājusi vērtību pilsētas apbūvē ar saviem mazajiem tornīšiem, tipiskajām dzegām un zobiņveida karnīzēm, smailo arku pārsedzēm virs logiem, kā arī pašas dzīvojamās ēkas novietojumu Kena parka vienā galā. Pašlaik Kena muižas kompleksa ēkas apsaimnieko Jēkabpils Mākslas skola.
Parks radās 18. gadsimtā, kad Jēkabpilī pilsētas īpašumus iegūst Kena muižnieku dzimta, kura uzbūvē muižu, kas ir saglabājusies līdz mūsu dienām un atrodas Dambja ielā 19. Šī muiža līdz pat 1. Pasaules karam piederēja slavenajam liķieru fabrikas īpašniekam Kenam. Kena aizraušanās bija koku stādīšana un parku veidošana, tāpēc blakus savai muižai sāka veidot parku. Parka veidošanā tika izmantots "3E" princips- ekonomisks, ekoloģisks un estētisks. Parka platība ir 4,1 hektāri. Kens iestādīja tikai Latvijā sastopamos kokus, parkā kopumā tika iestādīti 1004 koki, galvenokārt lapu koki, kuru vidū tikai seši skujkoki, tāpat arī 2135 dekoratīvie krūmi grupās. Sākotnēji Kena parkam apkārt atradusies dekoratīva sēta. Agrāk šajā parkā notikušas zaļumballes. 1980. gados parks tika labiekārtots. Tika iztīrīts blakus esošais dīķis, un pār to tika uzcelts gājēju tiltiņš. Tika pārbūvēts arī deju placis ar estrādi. Padomju gados parkā atradušies arī karuseļi. Mūsdienās Kena parks ir atpūtas parks, kurā norisinās arī dažādi pilsētas pasākumi.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Izdevējs: Jēkabpils - Krustpils : V. A. Krūmiņš

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Jānis Zeps

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (4)

Jānis Zeps 2012. gada 12. oktobris, 17:59:22

Autors: A. V. Krūmiņš Izdevējs: Jēkabpils-Krustpils : V. A. Krūmiņš

Jānis Zeps 2014. gada 19. maijs, 11:36:21

Priekšmets: Dambja iela (Jēkabpils, Latvija)

Jānis Zeps 2014. gada 14. augusts, 15:17:30

papildināšanai- Priekšmeti: Kena muiža (Latvija)

Jānis Zeps 2015. gada 14. decembris, 13:50:30

Priekšmeti: Kena muiža (Latvija)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.