Rīgas Doma baznīca, [193-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Atklātnes, Luterāņu baznīcu ēkas, Latvija, Sniegs, Ziema, Rīgas Doma baznīca (Latvija), Vecrīga (Rīga, Latvija)

Alternatīvais nosaukums: Latvija. Rīga. Māras baznīca

Anotācija: Rīgas Doma pamatakmens ir likts svinīgā ceremonijā bīskapa Alberta vadībā 1211. gada 25. jūlijā. Doma celtniecībā straujš attīstības posms sākās 1215. gada pavasarī, 1226. gadā Pāvesta legāts Modenas bīskaps Vilhelms notur koncilu jaunuzbūvētajā Domā, tiek uzskatīts, ka šajā laikā ir pabeigta kora daļa un šķērsjoms, kuru no nepabeigtās draudzes telpas atdala siena. 14.gadsimta beigās un 15.gadsimta sākumā Doma baznīca tika paplašināta, uzbūvējot rietumu šķērsjomu un sānu kapelas, paaugstinot telpas centrālo jomu, līdz ar to pārvēršot Doma baznīcu par baziliku. Šajā laikā tika paaugstināts arī tornis, ko vaiņagoja astoņstūru piramidāla smaile. Doma tornis ir redzams vecākajā Rīgas Doma attēlā, Sebastiana Minstera kosmogrāfijā (1559). 1710.gadā Rīgas aplenkuma laikā stipri cieta baznīcas jumts. Atjaunošana un pārbūve noritēja līdz 1727.gadam. 1881. gadā tika uzsākti un līdz 1914. gadam norisinājās Vēstures un senatnes pētītāju biedrības Rīgas Doma būvnodaļas veiktie remonta un restaurācijas darbi baznīcā un krustejā, kuru rezultātā baznīca ieguva savu patreizējo veidolu. Rīgas Doma ērģeles ir pieskaitāmas pie pasaules vērtīgākajām vēsturiskajām ērģelēm. Tās 1883/1884. gadā uzbūvēja E. F. Walcker & Co. 20. gadsimtā Domā tika veikti divi ievērojami remonta darbi: laika posmā no 1959. līdz 1962. gadam Doms tiek pielāgots koncertzāles vajadzībām, šajā laikā tiek demontēts altāris un ievietoti krēsli ar skatu uz ērģelēm; laikā no 1981. līdz 1984. gadam veikta ērģeļu rekonstrukciju, atjaunots torņa smailes vara apšuvums, izgatavots jauns gailis un restaurēta lode.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Fotopapīrs

Izdevējs: Rīga : A. Saule

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, 13,4 x 8,5 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Letonikas un Baltijas centrs. Baltijas Centrālās bibliotēkas kolekcija

Novietojuma kods: R0208-31

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.