Graudu kulšanas talka Krustpils pagastā, [192-]

Vieta: Krustpils pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Vīrieši, Sievietes, Kulšanas mašīnas, Krustpils pagasts (Krustpils novads, Latvija), Bērni, Suņi, Labība--Novākšana

Anotācija: Vēlāk, kad labību vairs nekūla ar spriguļiem rijās, bet ar kuļmašīnu, rīkoja kulšanas talkas, kurās piedalījās vairāku saimniecību ļaudis, jo bija vajadzīgi padsmit vīri. Labību no blāķa ar dakšām padeva uz kuļmašīnu, kur to saņēma cits cilvēks, kurš to tālāk padeva tā saucamajam "iekšā laidējam". Iekšā laidēja uzdevums bija labības klēpi ievadīt kuļmašīnā. Ja labība bija kūļos, cilvēks, kurš saņēma labību uz kuļmašīnas, ar nazi pārgrieza katru kūļa saiti. Kuļmašīnas darba ritms galvenokārt bija atkarīgs no šo divu cilvēku saskaņotās rīcības. Izkultie graudi no kuļmašīnas bira tieši maisos, kurus vēlāk nesa uz klēti un sabēra arodos. Talka vienā saimniecībā ilga vienu vai pāris dienas, pēc kurām svinēja apkūlības ar vakariņām, dziedāšanu un dejām.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Jānis Zeps

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.