Kārļa Sproģa apliecība, 1944

Vieta: Kokneses novads

Priekšmeti: Latvija, Attēli, Kokneses novads (Latvija)

Anotācija: Kārlim Sproģim izdota apliecība, kas aplicina, ka vņš ir atzīts par mācības saimnieku lauksaimniecības mācībā
Daugavas ainava un skats no Pakuļu mājas pagalma. Daudzi pat nenojauš, ka līcītis, kurš izveidojies pēc Pļaviņu HES nodošanas eksputācijā un tagad atrodas viesu nama "Radzes" teretorijā (Rīteros), faktiski ir bijusī grava, kurā atradās Aizelkšņu dzirnavas. Pēc pirmā pasaules kara šajās dzirnavās sāk darboties inženieris Jānis Lasmanis. Viņš ierīko gaisa pārcēlāju. Ar troses palīdzību tika savienoti abi krasti. Ar šo pārcēlāju tika transportēti graudi pāri Daugavai, atpakaļ uz Kurzemes krastu milti. Inženieris Lasmanis Otrā pasaules kara laikā pamet Latviju.J ānis Lasmanis mirst Bufalo 1959.gadā. Šodien ir saglabājušās tikai Aizelkšņu mājas, kuras atrodas Daugavas krastā blakus līcim (bijušai gravai). Nākamās mājas, uz Kokneses pusi bija Pakuļi, kuros veiksmīgi saimniekoja Kārlis un Vera Sproģi. Vera Sproģe bija pedagoģe, Kārlis nodarbojās ar lauksaimniecību. 49.gadā Kārli izsūta uz Sibīriju, māju nacionalizē. Mājā tiek izmitināti vietējie kolchoza strādnieki. Iemītnieku nemākulīgās saimniekošanas rezultātā izceļas ugunsgrēks. Pakuļi nodeg un tos neatjauno. Pakuļu saimniecības atrašanās vieta šodien daļēji ir zem tagadējā Pļaviņu HES ūdenskrātuves līmeņa. Šajās fotogrāfijās varam paraudzīties Kārļa un Veras Pakuļu saimniecībā un nedaudz ieskatīties Daugavas ainavā, kura pavērās no Pakuļu saimnieku pagalma, vai tuvākajā apkārtnē.

Objekta tips: Attēls

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 attēls

Oriģināla glabātājs, partneris: Ineta Sproģe

Partnera apzinātājs: Jānis Ivars Padedzis

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.