Zeļķu tilta būvniecība, [1930]

Vieta: Krustpils pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Daugava, upe, Upes, Latvija, Dzelzceļa tilti, Krustpils pagasts (Krustpils novads, Latvija), Tilti--Projektēšana un celtniecība

Anotācija: Zeļķu dzelzceļa tilta pār Daugavu būvniecība bija jau ieplānota pēc 1901. gada, kad tika sākta Maskavas—Ventspils—Ribinskas dzelzceļa izbūve. Jēkabpilieši, vēlēdamies ekonomisku uzplaukumu, vēlējās būvēt tiltu pāri Daugavai pretī Jēkabmiestam, lai dzelzceļš šeit varētu šķērsot upi, bet šī iecere tad neīstenojās, jo projektētāji bija prasījuši "kukuli", kura summa toreiz izrādījusies nesamaksājama. Tāpēc inženieri, spītējot pilsētas galvu skopumam, ieplānoja dzelzceļa tiltu citā vietā, pie Zeļķiem. Pēc citiem avotiem "kukuli" samaksājuši Jēkabpils un Krustpils pārceltuvju turētāji, lai tilts neatņemtu pārceltuvju īpašniekiem peļņu. Satiksmi pār tiltu atklāja 1903. gadā. Pirmā Pasaules kara laikā krievu karaspēks tiltu uzspridzināja, tas tika atjaunots un atklāts no jauna 1930. gadā. Šis tilts bija paredzēts kā dzelzceļa satiksmei, tā arī gājēju un pajūgu vajadzībām. Otrā Pasaules kara laikā, krievu armijai atkāpjoties, tika uzspridzināts tilta viens posms — ferma, bet, atkāpjoties vācu armijai 1944. gada vasarā, tiltu uzspridzināja no jauna. Atgriežoties Sarkanajai armijai, tika uzcelts pagaidu koka tilts. 1947. gadā atklāja satiksmi pār pašreizējo metāla konstrukciju tiltu, kas paredzēts tikai dzelzceļa satiksmei (Vikipēdija).

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Jānis Zeps

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.