Jēkabpils. Piektdienas tirgus laukumā, [192-]

Vieta: Jēkabpils

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Tirgi, Pilsētas laukumi, Jēkabpils (Latvija), Jaunieši, Saldējums

Anotācija: Labajā pusē redzamas tirgus būdiņas, fonā redzama divstāvu Latgales eklektikas ēka - desu meistara Vildes dēla kafejnīca
Pilsētas dibināšanas laikā 17. gadsimtā šī vieta ir bijusi valsts, tas ir, hercoga īpašumā un tā izmantošana bija saistīta ar ostas darbību, jo tai bez laivu piestātnēm bija nepieciešamas arī saimniecības un dzīvojamās ēkas, kā arī noliktavas. Tā tika atdāvināta 1715. gadā baziliāņu klosterim, kurš nodega 1773. gadā un tā vietā 1783. gadā tika uzcelts mūra klosteris ar mūra baznīcu. Dominējošā loma bija kvartāla Rietumu malā izvietotajai uniātu baznīcai, kas tagad ir Vissvētās Dievmātes patvēruma pareizticīgo baznīca, kas pacēlās pāri kvartāla apbūvei. 18. gadsimtā ap vecpilsētas laukumu koncentrējās galvenās sabiedriskās celtnes. 20. gadsimta sākums ir laiks, kurā izveidojās pašreizējais Vecpilsētas laukums kā pilsētas laukums, kurš tika izmantots kā tirgus laukums līdz pat 20. gadsimta sešdesmito gadu sākumam, kad daļu laukuma sāka izmantot arī autoostas vajadzībām, bet daļu kā autostāvvietu. 1936. gadā blakus laukumam tika uzbūvēts Aizsargu nams (tagad Tautas nams). 1920.-to gadu beigās laukuma dienvidrietumu stūrī tika uzbūvēta pirmā firmas "Shell" benzīna uzpildes stacija (pašlaik saldumu veikals). No 2005. gada pēc jaunas autoostas uzbūvēšanas Vecpilsētas laukums tika izmantots kā pilsētas galvenā autostāvvieta. 2009. gadā noritēja Vecpilsētas laukuma pārbūve, kas 2010. gada vasarā tika pabeigta. Pašlaik Vecpilsētas laukums ir Jēkabpils pilsētas sirds, pie kura atrodas Tautas nams, Jēkabpils tūrisma informācijas centrs, kafejnīcas un veikali. Uz laukuma ir izvietots pulkstenis, kā arī vides mākslas objekti- "Svari", "Aka", "Pilsētas stāsts" un lūša bronzas skulptūra. Pašlaik laukums kalpo kā autostāvvieta un masu pasākumu vieta.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Jānis Zeps

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.