Rīgas Lutera baznīca Torņkalnā, [193-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Atklātnes, Luterāņu baznīcu ēkas, Latvija, Žogi, Rīga (Latvija), Pārdaugava (Rīga, Latvija), Rīgas Lutera baznīca, Torņakalns (Rīga, Latvija)

Anotācija: Rīgas Lutera baznīca celta pēc Johana Koha projekta un ir pirmā Lutera vārdā nosauktā baznīca Latvijā. Dievnams tika iesvētīts 1891. gada 24. februārī. Rīgas Lutera baznīca ir tradicionāla neogotikas celtne ar smailu torni baznīcas rietumu galā, izteiktu latīņu krusta plānojumu, pagarinātu kori un trapecveida apsīdas daļu. Dievnama fasādēs mijkārtojas gan gotikas arhitektūrā nolūkotas nišas, logailas un dzegas, gan no romantikas celtnēm aizgūtas rozetes un arkas. Dzeltenīgajām sienām krāsainību piešķir tiklab nelielu apmestu laukumu ritmisks kārtojums, kā arī portālu, logu un stūru apdare ar sarkanu ķieģeļu joslām. Dievnama interjeru veidojis V. Bokslafs, ievērojams gotikas stila attieksmes lietojuma lietpratējs. Ar celtnes kopnoskaņu veiksmīgi sabalansēti nozīmīgākie iekārtojuma priekšmeti – kancele un atzveltnes krēsli kora daļā. Baznīcā ir 1000 sēdvietu un 250 stāvvietu. Dievnamam ir arī kaut kas pavisam īpatnējs – to rotā milzīgas dzelzs kaluma lustras. Divus gadus pēc baznīcas iesvētīšanas – 1893. gadā – firma "E. F. Walcker&Co" no Ludvigsburgas tajā uzbūvēja ērģeles.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne

Oriģināla glabātājs, partneris: RD PAD Arhitektūras un pilsētvides dizaina pārvaldes Kultūras mantojuma aizsardzības nodaļa

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.