Rīga. Zēlustes muižiņa, 1980-05

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Muižas, Fotogrāfijas, Latvija, Rīga (Latvija), Arhitektūra--Detaļas, Jugla (Rīga, Latvija), Zēlustes muiža (Latvija)

Anotācija: Zēluste (Seelust), saukta arī Šepmuiža (līdz 20. gs. sākumam muižiņas īpašnieks Šeps (Schoepff)), vēlākie Ezekrasti (apbūve ar tag. nr. Mazā Juglas ielā 43, 45, 47). Līdz 20. gs. sākumam Zēluste un tās tuvākā apkaime bijusi rīdzinieku iecienīta izbraukumu vieta. Zaļumniekus līdz Zēlustei no Juglas tilta vedis pasažieru kuģītis. Iepretī Zēlustei Juglas ezerā atrodas nelielā, ozoliem apaugusī Sudrabsaliņa (Sidrabsaliņa), ar kuru saistīti nostāsti par Krievijas cara Jāņa Briesmīgā apraktu naudu. Zēlustes muižiņa celta 19.gadsimta pirmajā pusē kā vasaras mītne - tolaik muižas īpašnieks bijis barons M.Holsts. Agrākais muižiņas zemju īpašnieks bijis uzņēmējs J.H.Voivods, kurš tur ierīkojis zaļo ziepju ražotni. Literatūrā minēts, ka vēlāk muižiņas teritorijā darbojusies cietes un pūdera fabrika - faktiski tā atradusies netālu esošajā Grāvenheides muižā, iespējams, ka arī minētā zaļo ziepju ražotne ir atradusies Grāvenheides muižas teritorijā, bet ne Zēlustē. 2006.g. atjaunotās /pārbūvētās/ Zēlustes muižiņas teritorija mūsdienās ir privātīpašums.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: Gunārs Binde

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: RD PAD Arhitektūras un pilsētvides dizaina pārvaldes Kultūras mantojuma aizsardzības nodaļa

Novietojuma kods: F-15802

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.