Rīga. Tilts pār Dreiliņu upīti Maskavas ielā, 1960

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Tilti, Rīga (Latvija), Maskavas iela (Rīga, Latvija)

Anotācija: Dreiliņupītes ūdeņi darbināja ordeņa brāļu 13. gs. sākumā celtās, spēcīgi nocietinātās Bertolda dzirnavas, kas bijis nozīmīgs ordeņa atbalsta punkts cīņās ar Rīgas pilsētu. 1298.g. rīdzinieki dzirnavas nopostījuši, aizvedot gūstā arī sešus ordeņa bruņiniekus, bet jau drīzumā dzirnavas šajā pašā vietā uzbūvētas no jauna. Dreiliņu upīte līdz 20. gs. vidum tecēja no Dreiliņu muižas pļavām caur toreizējās Kuzņecova fabrikas teritoriju, šķērsoja Maskavas ielu un ietecēja Daugavā pie Vīberta salas. Pēckara gados upīte ievadīta kanalizācijas kolektorā un virszemē apskatāma tikai dažus metrus garā posmā starp dzelzceļu un tagadējo Salaspils ielu. Bijušo Bertolda dzirnavu vietā vēl līdz 18. gs. 2. pusei darbojušās ūdensdzirnavas, sauktas par Maskaviešu (tur 1656 atradusies krievu cara Alekseja Mihailoviča karaspēka nometne) jeb Pleiku dzirnavām (Muscowittische od. Pleike Mühle); pēdējais īpašnieks 18. gs. 2. pusē dzirnavnieks Šrēders (Schröder), pēc kura uzvārda dzirnavas tolaik sauktas par Šrēdera dzirnavām (Schröders Mühle). Fotoattēls uzņemts pirms Maskavas ielas rekonstrukcijas. Attēlā redzamās dzīvojamās ēkas nav saglabājušās.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: N. Sudrabiņš

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: RD PAD Arhitektūras un pilsētvides dizaina pārvaldes Kultūras mantojuma aizsardzības nodaļa

Novietojuma kods: F-1637

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.