Dzelzceļa stacija "Kūkas", [193-]

Vieta: Kūku pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Dzelzceļa stacijas, Vīrieši, Sievietes, Kūku pagasts (Krustpils novads, Latvija)

Anotācija: Dzelzceļa stacija "Kūkas" atrodas apdzīvotā vietā Sūnas, aptuveni 13 km no Jēkabpils. Agrāk stacijas apkārtnē bijuši plaši meži, Līvānu un Krustpils muižnieki šeit izcirtuši mežu pārdošanai. Dažus km no Palādu ezera, ērtākai meža materiālu eksportēšanai tika iekārtota dzelzceļa pietura. Vēlāk uzbūvēta stacija. Tā kā no šejienes sākotnēji tika vesti tikai kokmateriāli, tad stacija tika nosaukta par Koku staciju, kas latgaliski skan "kūks". Vēlāk, veidojot literāru valodu, tika pārsaukta stacija par "Kūkām", mainot nosaukuma jēgu. Mūsdienās dzelzceļa stacija izvietota jaunā ēkā, bet vecā ir saglabājusies.
Kūku pagasts ir kādreizējā lielā Krustpils pagasta daļa. 1945. gadā Krustpils pagastā tika izveidoti vairāki ciemi, viens no tiem bija Kūku ciems. 1954. gadā Kūku ciemam tika pievienota daļa Gromaltu ciema teritorijas, 1963. gadā - daļa Ezeriešu ciema, 1973. gadā - daļa Vīpes ciema teritorijas. Savukārt 1973. un 1977. gadā daļa Kūku ciema teritorijas tika pievienota Mežāres ciemam. 1990. gadā tika nodibināts Kūku pagasts tagadējās robežās. 2009. gadā Kūku pagastu kā administratīvo teritoriju iekļāva Krustpils novadā.
Cits nostāsts par nosaukuma izcelsmi vēsta sekojoši: nosaukums “Kūkas” latgaliešu izloksnē “koki”- ‘kūki”, iespējams radies Livonijas laikā, kad cars Ivans Bargais iekaroja Krustpili kā stratēģiski svarīgu vietu. Ejot cauri Garajam purvam, viņš licis nobruģēt ceļu ar baļķiem.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Jānis Zeps

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.