Klosteres Sv. Pētera luterāņu baznīca. Altārglezna, 2013

Vieta: Turlavas pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Altārgleznas, Turlavas pagasts (Kuldīgas novads, Latvija), Klosteres Sv. Pētera evaņģēliski luteriskā baznīca

Anotācija: Klosteres Sv. Pētera luterāņu baznīcas koka ēka celta 1692. gadā pie Jamaiķu muižas un nosaukta Sv. Pētera vārdā. Kāds Klosteres – Aizputes zemnieks ziedojis tās celšanai 500 dālderus, pārējos līdzekļus savākuši Klosteres, Jamaiķu un Ķikuru zemnieki. 1792. gadā tika uzcelts mūra tornis. 1862. gada pavasarī ar Kazdangas barona K. fon Manteifela palīdzību baznīca tika remontēta. 1902. gada oktobrī baznīcu kā nelietojamu slēdza. No 1906. gada līdz 1908. gadam par Kazdangas barona K. fon Manteifeļa līdzekļiem tiek uzcelta jauna baznīca pēc arhitekta Leo Reinīra (Reynier) projekta ar 200 sēdvietām, tornis tiek paaugstināts apmēram par 6 pēdām, iesvēta 1908. gada 26. oktobrī. 1969. gadā draudze savu darbību ir spiesta pārtraukt. 1994. gadā atjaunojās draudze, un tā notur regulārus dievkalpojumus
Klosteres luterāņu baznīcas altāra retabls datējams ar 1692. gadu. Tas ir neliels, kompakts, arhitektoniski būvēts, kokgriezumā darināts altāra mākslinieciskais noformējums, kuru papildina altārglezna uz koka pamatnes. Retablam viens stāvs un atiks, tā pamatkonstrukciju veido vīnogulājiem apvītu kolonu ierāmēta niša, virs kuras izvirzīta dzega, pārtraukts frontons un šaurākā atika daļa, kuru malās noslēdz vītas kolonas, bet augšā vainago noslēgums, virs kura uz pamatnes bijusi skulptūra. 1933. gadā mākslinieks J. Audriņš šo 17. gadsimta autora darbu ir rupji pārgleznojis. Pārkrāsots arī retabls, altāra atika daļā ievietota J. Audriņa glezna „Kristus” (1933), par ko altāra aizmugurē atstāts uzraksts. Retabls šobrīd ir balti krāsots, vairāki krāsu slāņi sedz oriģinālo krāsojumu.
Klosteres luterāņu baznīcas altāra glezna atjaunota 2013. gadā un 23. jūnijā ievietota altāra retablā. Gleznu polihromā atjaunoja, koka vecmeistare, restauratore Aīda Podziņa.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Digitāli radīts

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 digitālā fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.