Rīga. Parāde. Esplanāde un komercskola, [190-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Pilsētas laukumi, Esplanāde (Rīga, Latvija), Rīga (Latvija), Augstskolu ēkas, Latvijas Mākslas akadēmija, Krievija. Армия, Militārās parādes

Anotācija: Esplanāde ir 8,75 hektārus plašs parks Rīgas centrā, kuru ierobežo Elizabetes, Kalpaka, Krišjāņa Valdemāra un Brīvības ielas. Viduslaikos šajā vietā atradies Kubes kalns, kas norakts laikā starp 1783. un 1784. gadiem, izveidojot smilšainu laukumu Rīgas garnizona karaspēka apmācībām un parādēm. 1857. gadā sāka nojaukt pilsētas vaļņus un bastionus, esplanādes zemes joslu nododot pilsētas rīcībā apbūvei, bet karaspēka apmācībām un plašiem sabiedriskiem pasākumiem saglabāja nelielu tās daļu, kur mūsdienās ir parks. 1901. gadā Esplanādē notika Rīgas 700 gadu jubilejas rūpniecības, mākslas amatniecības un pilsētas attīstības sasniegumu izstāde. Sākot no 1888. gada Rīgas esplanādē atkārtoti notika Vispārējie latviešu Dziesmu un Deju svētki (1888., 1923., 1926., 1931., 1933., 1948., 1950. gados). Ziemas mēnešos Esplanādē vienmēr darbojusies publiskā slidotava. 1884. gadā esplanādē tika uzcelta Pareizticīgo Kristus dzimšanas Rīgas katedrāle. 1903. gadā tās malā uzcēla Rīgas biržas komercskolu (mūsdienās Valsts Mākslas akadēmija), 1905. gadā uzcēla Mākslas muzeja ēku. Arī pēc Latvijas Republikas nodibināšanas Esplanādes laukumu turpināja izmantot Latvijas armijas parādēm, dziesmu svētki un citiem masu pasākumiem.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne

Oriģināla glabātājs, partneris: Jānis Zeps

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.