Krustpils. Kuģīšu pārceltuve, 1958

Vieta: Jēkabpils

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Daugava, upe, Upes, Latvija, Prāmji, Sievietes, Kuģi, Krustpils (Jēkabpils, Latvija), Jēkabpils (Latvija)

Anotācija: Pārceltuve no Jēkabpils uz Krustpili tika atklāta 1764. gadā. Visvecākā, pārceltuve pēc vēsturnieku domām, atradusies pretī Dārza ielas galam, bet otrā Daugavas krastā atradās pareizticīgo baznīca ar tirgus laukumu pievārtē. Nākamā celtuves vieta atradās pretī Celtuves ielas galam, kura gāja garām kalēja Ašeka smēdei. Vēlākos gados tā atradās pretī bijušajam veikalam „Progress”. Pasažieru kuģītis „Gulbis”, kurš tautā dēvēts par „Gulbīti”, bija galvenais pasažieru pārvadājuma līdzeklis starp Krustpili un Jēkabpili. Kuģa piestātnes vieta Krustpilī atradās starp 7. un 11. ēku (joprojām ir saglabājušās kāpnes, kas veda lejā uz laipām). Krastā kases ēkā pasažieris nopirka biļeti, nokāpa pa laipām uz kuģa klāja vai lejā, kajītē. Pār Daugavu cēla arī vietējie laivinieki. Liels pieprasījums pēc viņiem bija ledus un vižņu iešanas laikā, jo kuģis tanī laikā nekursēja. Tad laivā bija divi laivinieki: viens airēja, bet otrs ar ķeksi atbīdīja sāņus peldošos ledus gabalus
Pirmo reizi rakstītos avotos Krustpils pieminēta 1237. gadā, kad Rīgas bīskaps netālu no Asotes uzcēla pili (Kreutzburg). Krustpils miests pieminēts arhibīskapa lēņu grāmatā 1511. gadā. Pilsētas tiesības Krustpilij piešķirtas 1920. gadā. Jēkabpils kā miests dibināts tikai 1670. gadā. Jēkabpils sastāvā Krustpils pilsēta iekļauta 1962. gadā. Līdz mūsdienām par Jēkabpili saglabājies stingrs abu Daugavas krastu dalījums – Krustpils labajā krastā Jēkabpils kreisajā.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pārceltuves, Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Uldis Zemzars

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.