Rīga. Ēka Krišjāņa Barona ielā 16/18 pirms nojaukšanas, 1980-04

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Viesnīcas, Celtnes, Vīrieši, Sievietes, Žogi, Rīga (Latvija), Krišjāņa Barona iela (Rīga, Latvija)

Anotācija: Divstāvu koka nams (nr. /16/), bijusī "Suvorova viesnīca", nojaukts 1980. gadā; bijušās Rīgas Ekonomiskās būvbiedrības īpašums, 30. gadu beigās īpašnieks Kārlis Bankins u. c. Līdz 30. gadu beigām tur darbojās "Suvorova viesnīca" (atklāta 1889. gadā), īpašnieks E. Šaujē, vēlāk V. Lediņš. Dzejnieks Edvards Treimanis-Zvārgulis par šo viesnīcu tās "ziedu laikos" - 19. gadsimta 90. gados sacījis: "Dažu vakaru mēs nosēdējām "Suvorovā". Tā bija toreiz brīnišķīga viesnīca! Tur salasījās vai visi Rīgas latviešu rakstnieki, žurnālisti, aktieri, gleznotāji, mūziķi. Kādi tipi! Kādas sarunas! Par to es varētu desmitām lokšņu sarakstīt. Visoriģinālākie savādnieki tomēr bija Lapas Mārtiņš, Paegļu Mārtiņš, Sīraks - Ziemciešu Marija un Vārtiņš-Vārna". [Goba A. Pērsieša dzīve un darbs // Pērsieša kopoti raksti. 1. sēj. R., 1930, 42. lpp.] Bieži viesi šajā viesnīcā un tās "restorācijā" bijuši J.Poruks, Pērsietis, Vensku Edvarts, Diženajo Bernhards, bibliogrāfs J.Misiņš, kuram tur bijis pat savs galdiņš. [Līgotņu Jēkabs. Vensku Edvarta biogrāfija // Vensku Edvarta raksti. R., 1929, 79. lpp.] 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā viesnīcā vairākkārt apmeties Rūdolfs Blaumanis. "Suvorova viesnīcā" Rūdolfu Blaumani bieži apciemoja jaunie literāti: A.Austriņš, L.Laicens, J.Akuraters u. c. Nereti tas notika pēc Blaumaņa paša uzaicinājuma. [...] "Suvorova viesnīca" bija viena no lētākajām. Tur, iebraucot Rīgā, nereti apmetās latviešu rakstnieki un citi kultūras darbinieki. Līdz ar to nelielā viesnīca, kas tolaik atradās Rīgas priekšpilsētā, kļuva par savdabīgu latviešu mākslinieku tikšanās vietu." [Megne Z. Rūdolfa Blaumaņa dzīves, darba un piemiņas vietas Rīgā // Varavīksne. R., 1981, 172. lpp.].

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: RD PAD Arhitektūras un pilsētvides dizaina pārvaldes Kultūras mantojuma aizsardzības nodaļa

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.