Rīga. Koka ēkas Elizabetes ielā 65, [192-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Karietes un rati, Viesnīcas, Vīrieši, Sievietes, Zirgi, Rīga (Latvija), Restorāni, Elizabetes iela (Rīga, Latvija)

Anotācija: Koka ēkas Elizabetes ielā 65 (agrāk paralēls nr. Tērbatas ielā 2). Tērbatas ielas stūrī esošajā ēkā līdz 1930. gadam, paša namā, darbojās Augusta Rudzīša "restorācija", tautā dēvēta par "Fūrmaņkrogu". "Kur Rīgā visvairāk dzer... Daudzi varbūt iedomāsies, ka Romas pagrabā vai "Fokstrottdielē". Tomēr jāatzīstas, ka nē. Tērbatas ielā ir vecu vecais Rudzīša krogus, kur senos laikos pusdienas ēda Rīgas cunftes meistari un šūsterzeļļi. Tagad šai krodziņā salasās gan laucinieki, gan kokaīnisti un morfīnisti. Un Rudzīša papus dienā apgroza no 60 - 70 000 rubļiem. Bet tā kā Rudzīša krodziņš neskaitās pirmās šķiras dzertuve, tad nodokļu nasta šim vīram arī krietni mazāka kā citiem, kuri apgroza daudz mazākas summas, bet pieskaitīti lepniem krogiem. [Bubulis. 1928, nr. 11, 3. lpp.] Līdzās "restorācijai", Elizabetes ielas pusē, darbojās A. Rudzīša iebraucamā vieta, vēlāk viesnīca, kurā izvietojās restorāns (agrāk 1. šķiras traktieris) "Soroko" (īpašniece Dora Bromberga, vēlāk īpašnieks Jānis Brigands). Agrāko koka ēku vietā 1931.-1932. gadā celts 6-stāvu īres nams (arhitekta A. Klinklāva projekts), kurā līdz 1940. gadam turpināja darboties nama īpašnieka A. Rudzīša restorāns. [avots: R.Zalcmanis "Nezināmā Rīga"].

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: RD PAD Arhitektūras un pilsētvides dizaina pārvaldes Kultūras mantojuma aizsardzības nodaļa

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.