Jaunaglona. Kameņecas muiža. Katoļu sieviešu klosteris un ģimnāzija, [192-]

Vieta: Aglonas pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Klosteri, Lauksaimniecības celtnes, Jaunaglona (Aglonas novads, Latvija), Kameņecas muiža (Latvija)

Anotācija: Līdz 1927. gadam Jaunaglonu sauca par Kameņecu. Attēlā redzama bijušās Kameņecas muižas ansambļa staļļi, pagalms, mūra žogs ar iebraucamiem vārtiem ar kolonnām. Muižas komplekss kopā ar kungu māju, kapellu un muižu ietverošo mūra sētu ir 18. gadsimta arhitektūras piemineklis neogotikas stilā, kas tika rekonstruēts 20. gadsimtā. To apdzīvojušas Felherzamu, tad Pavloviču un Reutu dzimtas. Pēdējais muižnieks Reuts valdījis līdz savai nāvei 1911. gadam. Muižnieka ģimenē bija 6 meitas un 1 dēls. Muižai apkārt bijuši lieli mūri - veidoti no šķeltiem laukakmeņiem, mūru fragmenti ir saglabājušies līdz mūsdienām. Ir saskatāmi divi iebraucami vārti ar kolonnām. 1927. gadā tajā tika iekārtots katoļu sieviešu klosteris un ģimnāzija, kura darbojās no 1929. gada 18. novembrim līdz 1940. gada 17. jūnijam. Tās direktors bija monsinjors Aloizs Broks. Klosterī un ģimnāzijā darbojās Jēzus kongregācijas māsas, kas jaunaglonā ieradās pēc arhibīskapa A. Springoviča lūguma no ārzemēm. Vēlāk, padomju varas gados, 1940. gadā izveidota Aglonas mehanizācijas skola, vēlāk lauksaimniecības skola. Mūsdienās muižu apsaimnieko Aglonas katoļu draudze
Otraja pusē: "fotogrāfa B.Šrustera Rēzeknē zīmogs".

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: B. Šrusters

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Jānis Zeps

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.