Jānis Balters, [193-]

Vieta: Valkas pilsēta

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Vīrieši, Portreti, Valka (Valkas novads, Latvija)

Anotācija: Jānis Balters bija strādnieks Kārķu pagasta "Vēlzemniekos".

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Izdevējs: Valka : G. Saag

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Jānis Prauliņš

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (8)

Ainārs Vorpulis 2019. gada 20. marts, 17:31:16

Labdien! Esmu attēlā redzamā J.Baltera mazdēls. Būtu interesanti uzzināt, kaut ko vairāk par šo foto (kā tā pie Jums nonākusi, kur atrasta tml.) Varētu uzrakstīt Jums pa tiešo uz e-pastu. Paldies.

Jānis Prauliņš 2019. gada 20. marts, 21:31:37

Sveiks, Ainār. Šīs bildes nāk no Dzilnu ģimenes albūma. Eduarda Dzilnas tēvam Jānim Kārķu pag. bija apmēram 89 ha liels īpašums- Vēlzemnieki: meži un lauksaimniecības zeme, un Jānis Balters tur esot darbojies kā laukstrādnieks, arī Jāņa Baltera līgava un vēlāk sieva Zelma. Vēl it kā tur vienlaicīgi esot strādājis kāds Pauls Balters, bet par viņu sīkākas informācijas un bilžu man nav. Ja gribat apskatītes vairāk par Dzilnu ģimeni, Jums jāiet pa taciņu ZudušajāLatvijā: Partneri->Privātpersonas->Jānis Prauliņš un tad Dzilnu ģim. bildes būs no 42 līdz 49 lapai.

Ainārs Vorpulis 2019. gada 21. marts, 10:07:31

Sveiki! Pauls Balters bij' Jāņa Baltera brālis. Gāja bojā 1941. Diemžēl nekādu foto nav saglabājies. Iespējams viņš ir redzams Jāņa un Zelmas kāzu foto kopbildē. Par savām gaitām Kārķu pusē vectēvs bij stāstījis, arī par Kārķu muižas ēku. Cik saprotu, Dzilnām ir kāda radniecība ar saimnieku Ķirpīti? Kārķos bija skolotāja Dzilna. Paldies. Apskatīšu bildes, parādīšu vecākiem, varbūt kādā bildē izdosies atpazīt vectēva brāļus, māti, tēvu.

Jānis Prauliņš 2019. gada 21. marts, 21:09:58

Pilngi atbalstu ideju par Paula līdzdalību brāļa kāzu bildē, man pat liekas, ka tas kungs virs Jāņa Baltera izskatās visai līdzīgs viņam. Par kādu Kārķu muižu varētu būt bijusi runa? Jaunkārķu, Veckārķu vai pat Veckārķu pili? Starp citu, Veckārķu muiža esot 200 gadu laikā trīsreiz nospēlēta kārtīs... Ķirpītis apprecēja Jāņa Dzilnas māsu Zelmu, tur tā radniecība. Par skolotāju Dzilnu Kārķos man nekas nav gan zināms, vismaz ja nu viņa arī ir bijusi, tad nekāda radniecība ar šo Dzilnu ģimeni viņai noteikti nav. Ā, vēl ir tāda lieta, ka toreiz pie Jāņa Dzilnas strādājis arī Antons Romanovskis, un viņa sieva ļoti iespējams bijusi kādās radu attiecībās ar Jāņa Baltera sievu Zelmu, jeb varbūt bijušas ļoti labas draudzenes, jo braukusi bieži uz Valku pie Zelmas ciemā.

Ainārs Vorpulis 2019. gada 22. marts, 15:56:07

Es gan biju domājis, ka otrajā rindā pa vidu ir vedējtēvs&vedējmāte. Paulis varētu būt tas jauneklis kreisajā pusē (tas varētu būt tas pats puika, kas ir vienā bildē - kas apzīmēta kā neatpazīta vīrieša un zēna portrets - izskatās ka tas ir Jānis Balters tikai dažus gadus agrāk iespējams bildējies kopā ar savu brāli Pauli). Respektablais kungs ūsām varētu būt saimnieks Ķirpītis (kurš ir arī bildē ar zirgu). Par pārējiem nezinu... kura ir Ķirpīša kundze? Par muižu, mjā, sajaucu runa ir par PILI ;))), kas bij cietusi juku laikos un kuras kāpnes tika pārdotas uz Rīgu priekš kādas ministrijas(ko tajā laikā būvēja).

Jānis Prauliņš 2019. gada 22. marts, 19:11:32

Tātad vedēji bija Ķirpīša kungs-sēž blakus jaunajai sievai- un viņa sieva Zelma Ķirpītis, dzimusi Dzilna, Jāņa Dzilnas māsa: sēž blakus Jānim Balteram. Par Pauli- viņš esot bijis jaunāks nekā Jānis, tā ka Jums varētu būt taisnība par personām bildēs. Veckārķu pils trepes esot pārdotas uz Rīgu topošajai tiesu pilij Brīvības bulvārī 36, bet cik zinu, laikam nav fasādes pusē, bet iebūvētas pagalmā. Kārķos agrāk esot bijis vēl viens Dzilna- Ādolfs, vai nu krodzinieks vai bufetnieks, bet nav īstas skaidrības par viņa sievu- iespējams, ka viņa varētu būt bijusi Jūsu pieminētā skolotāja Dzilna.

Ainārs Vorpulis 2019. gada 23. marts, 21:46:07

Izdevās atpazīt vēl divus cilvēkus iekš kāzu foto - otrajā rindā, virs saimnieka Ķirpīša malā stāv Stanislavs Karahons un viņa sieva Marija Karahone(dzimusi Sūna). p.s. par skolotājas uzvārdu sajaucu, piedošanu, bij domāta skolotāja Prauliņa. :)

Jānis Prauliņš 2019. gada 23. marts, 23:22:25

Paldies par ļaužu atpazīšanu, ja visi būtu šai jomā tik aktīvi, kā Jūs, Ainār, tad drīz vairs nebūtu nevienas neatpazītu cilvēku bildes šai vietnē. :D Jokoju, protams, bet par to skolotāju- bez jokiem, tāda patiesi Kārķos bija- Ausma Prauliņa, dzimusi Puriņa 1936-2018. Kārķu pamatskolā kā skolotāja no 1972. gada līdz pensijai.

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.