Valmieras ezeriņš, [193-]

Vieta: Valmiera

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Luterāņu baznīcu ēkas, Mājokļi, Latvija, Valmieras Sv. Sīmaņa luterāņu baznīca (Latvija), Valmiera (Latvija), Ezeri

Anotācija: Skats pāri Valmieras Dzirnavu ezeriņam Dienvid-Rietumu virzienā, fonā bijusī apbūve ezera dienvidu krastā un tālāk Valmieras Svētā Sīmaņa baznīca. Uz Gaujas labā krasta pietekas Rātsupītes izveidotā Dzirnavu ezera ūdenskrātuve sākotnēji bijusi daļa no viduslaiku Valmieras aizsardzības sistēmas. To veidoja Rātsupītes dambji un slūžas, ar kuru palīdzību tika uzstādināts ūdens, karadarbībai tuvojoties pilsētai. Ūdensdzirnavas šeit darbojās kopš 17. gadsimta līdz 1937. gadam, bet 1939. gadā tās nojauktas. Tagad bijušo dzirnavu vietai iepretīm atrodas L. Paegles Valsts drāmas teātris. Uz ezeriņa ilgus gadus 19. un 20. gadsimtā ziemās darbojusies slidotava. Mūsdienās Dzirnavu ezeriņš ir valmieriešu un pilsētas viesu iecienīta pastaigu un atpūtas vieta. 2008. gadā notika vērienīgi Dzirnavu ezeriņa krastu labiekārtošanas darbi - izveidoti gājēju celiņi, skatu platformas, izvietoti jauni soliņi, rekonstruēta un izgaismota strūklaka, izveidots bērnu rotaļu laukums, uzstādīta mākslinieka Matiasa Jansona veidota skulptūra "Saules pulkstenis", pilsētas svētkos tika atklāta Dzirnavu ezeriņa promenāde. Plašāk par Dzirnavu ezera vēsturi aprakstīts: valmiera.zurbu.net/tag:Dzirnavu_ezeri%C5%86%C5%A1/feed.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: Herberts Zemvalds

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Armands Strauja

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.