Herberts Ozolītis, [197-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Portreti, Dziedātāji, Ozolītis, Herberts, Opera

Anotācija: Operdziedātājs dalās ilggadīgajā pieredzē vokālajā mākslā
Herberts Ozolītis dzimis 1902. gada 11. februārī Rīgā, uzaudzis Vidzemes jūrmalā, Skultē. Jau skolas gados topošajam māksliniekam atraisās radošās spējas un muzikālās dotības. Vokālo mākslu operdziedonis apgūst Latvijas Konservatorijas pedagoga Paula Saksa klasē, ko absolvē 1930. gadā. Jau 30-tajos gados jaunais dziedonis sāk pedagoga darbu Rīgas Tautas konservatorijā, Cēsīs, Valmierā un Ventspilī. Viņš aktīvi iesaistās mākslinieku un tā laika radošās inteliģences vidē, kā arī piedalās koncertos un uzstājas Radiofonā.
Rodas izdevība un iespēja papildināt savu vokālo meistarību Eiropas valstīs Itālijā un Francijā (1937-1939). Zagrebas opera piedāvā ļoti izdevīgu kontraktu, taču sākas karš, un Ozolītis atgriežas Latvijā. 1944. gada rudenī viņš aktīvi iesaistās Rīgas operas atjaunošanā un piedalās gandrīz visās izrādēs, dziedot vadošās lomas, piemēram, iemīļotos Rigoleto un Demonu, kā arī Amonasro, Skarpiju, Jago, Žermonu, Mazepu, Oņeginu, Eskamiljo, Nilakantu, Kņazu Igoru, Renato, Šarplesu, Napoleonu Prokofjeva “Karā un mierā”, Daumantu Alfrēda Kalniņa “Baņutā” un vēl citas baritona balsij paredzētās lomas, reizēm dziedot arī basa partiju, piemēram, Ramfisu Verdi “Aīdā”.
Mākslinieks radījis plašu tēlu klāstu, saliedējot skatuvisko veidojumu un vokālo interpretāciju. Operdziedātājs Herberts Ozolītis lieliskās profesijas iemaņas nezaudējis, ar savas meistarības pieredzi 70. gados dalījās A.Popova Rīgas radiorūpnīcas vokālajā studijā. Tur vokālās mākslas interesentu grupu maestro ar dabisku vieglumu mācīja izdziedāt plaša diapazona skaņu gammu.
Bez vokālo iemaņu nostiprināšanas lielu darbu Herberts Ozolītis ieguldīja analizējot vokālā skaņdarba izteiksmes iespējas, pamatojot to nozīmīgumu katra skaņdarba satura atklāsmei un izpildījumam. Samtainā baritona balss īpašnieks bija īstens tautietis un patriotisma vadīts kultūras darbinieks, kā arī spilgta un vienreizēja personība, kas iedvesmoja un ietekmēja kļūt par stipru un garā bagātu cilvēku. Maestro Ozolītis savu vokālās mākslas mīļotāju lokā iemantojis patiesu cieņu un pateicību par vērtīgu pasaules uzskatu veidošanu, kas nostiprina pārliecību par neapšaubāmu mākslas unikalitāti..

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Daina Volkova

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.