Cēsis, Bērzaine. Ķieģeļu rūpniecības cepļa celtniecība, 1914

Vieta: Cēsu pilsēta

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Cēsis (Cēsu novads, Latvija), Latvija, Celtniecība, Ķieģeļu ražošana, Skursteņi, Celtnieki, Eglītis, Paulis Oļģerts, 1907-1944, Eglītis, Jānis, 1874-1922

Anotācija: Rūpnieks seniors Jānis Eglītis (1874-1922) un viņa mantinieks, rūpnieks juniors Paulis Eglītis (1907-1944) - ķieģeļu rūpniecības ceplis Cēsis, Bērzainē.
"Kā strādā viena no lielām Vidzemes ķieģeļnīcām. Vienīgā Cēsu novadā uz labi tehniskiem pamatiem nostādīta Paula Eglīša ķieģeļrūpniecība dibināta 1907. gadā un izņemot kara gadus ir darbojusies nepārtraukti, jo rūpniecība atrodas sava aroda lietpratēja, līdzšinējā īpašnieka, paša Paula Eglīša vadībā. Kaut gan rūpniecība darbojas visai intensīvi, tad pieprasījumi sezonas laikos tālu pārsniedz uzņēmuma ražot spējas, jo preces labā kvalitāte ir dziļi iesakņojusies patērētāju interesēs. Tiek strādāts pie ķieģeļu un drenu cauruļu izstrādāšanas. Bez augšminētā, tiek arī pagatavoti krāsns podiņi un citi izstrādājumi. Tuvākā nākotnē paredzams klinķeru plākšņu un kanalizācijas cauruļu pagatavošana, šāds uzņēmums būs vienīgais visā novadā un patreiz pat pirmais visā Latvijā, jo klinķeru plāksnes līdz šim tika ievestas no ārzemēm un šādai vajadzībai izejvielas patreiz atrodamas tikai šeit, kur nesen atpakaļ, caur Rūpniecības departamenta zemes bagātību pētīšanas komiteju, ņemtie no šī uzņēmuma māli, tika ar kuģi nosūtīti uz Poliju un Zviedriju izmēģināšanai jau tur pastāvošās fabrikās atzīts ka no šī māla, ir tiešām iespējams pagatavot pat augstvērtīgu preci. Vadoties no šiem atzinumiem, ir arī jau ievadīti priekšdarbi dēļ attiecīgu mašīnu iegādes un darba uzsākšanas. Arī patlaban izgatavotie ķieģeļi, drenu caurules un t.t., tiek pagatavoti ar tehniskā ziņā priekšzīmīgām mašīnām, kamdēļ arī labuma ziņā nepārspējami. Kā dzinējspēks tiek izmantoti elektromotori. Preci palētina tas apstāklis, ka izejvielu materiāla daudzums atrodas uz vietas, kamdēļ, neprasa dārgo pietransportēšanu fabrikai. Nodarbināti ap 30 strādnieku. Vienas dienas 8 stundu izpeļņa vīriešiem – 3 Ls, sievietēm 1,6 Ls. Prece tiek pieprasīta no visiem Latvijas novadiem kā Kurzemes, Latgales, Zemgales un attālākiem Vidzemes apgabaliem. Patreiz jāizpilda ķieģeļu pieprasījums Rīgas Pētera baznīcas restaurācijas vajadzībām. Arī Rīgas biržas komitejas komercskola restaurēta ar šī uzņēmuma ķieģeļiem, un bieži ir apmierinātas galvas pilsētas prasības pēc speciāli pagatavotiem fasāžu un kamīnu ķieģeļiem. Daudz darīts arī cepļa apkārtnes izdaiļošanā. Pie dzīvojamās mājas ierīkots puķu dārzs, kur rosīgi strādā Eglīša dzīvesbiedre. Ievērību pelna plašais zivju dīķis, kas ierīkots, uzkrājot Glūdas upītes ūdeņus. Ūdeņu uzkrāšanai uzcelts prāvs dambis ar slūžām. Tā Paulam Eglīšam laimīgā kārtā izdevies apvienot praktisko ar daiļo." "Ilustrētā Tehnika. Motors un sports" Nr.12 (01.12.1936).

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: P. Freidenfelds

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Valdis Apsītis

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (1)

Valdis Apsītis 2017. gada 6. marts, 11:31:29

Paulis Eglītis dzimis 1907.gada 11. oktobrī Cēsīs.

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.