Alūksne. Fabrika "Roberts Šloss" 1932. gadā, 1932

Vieta: Alūksnes pilsēta

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Alūksne (Alūksnes novads, Latvija), Rūpnīcas, Rūpniecības ēkas, Šloss, Roberts, 1882-1959

Anotācija: Pirmskara Alūksnes un apkārtnes lielākais un priekšzīmīgi nostādītais uzņēmums "ROBERTS ŠLOSS". Alūksnē ražo elektrību pilsētai un apkārtnei, ir vilnas un linu vērptuve, koku apstrādāšanas darbnīca un dzirnavas. Nodarbina pastāvīgi apmēram 50 cilvēku, bet ziemā 80 cilvēku. Alūksnē un apkārtnē, Roberts Šloss bija plaši pazīstams ar savām tvaika dzirnavām, vilnas un linu vērptuvi un elektrības spēkstaciju, kas piegādāja elektrību visai apkārtnei. Labu priekšzīmi citiem Malienas uzņēmējiem rādījis lielākā Alūksnes uzņēmuma īpašnieks Roberts Šloss, kurš ik vasaru rīkoja lielāku ekskursiju saviem strādniekiem, segdams visus izdevumus. Tagad pie dalīdamies lielajā Uzvaras laukuma talkā, viņš dāvājis katram sava uzņēmuma darbiniekam pa Uzvaras laukuma loterijas biļetei. Ilgus gadus bijis Alūksnes krājaizdevu kases direktors un Alūksnes Mednieku biedrības priekšnieks. Pēc komunistu okupācijas 1940. gadā, Roberts Šloss, pēc strādnieku lūguma, paturēts par plašā uzņēmuma vadītāju, bet drīz vien sajutis, ka ap viņu savelkas lēna, bet droša cilpa, kādēļ bijis spiests 1941. gada pavasarī atstāt savu priekšzīmīgi nostādīto uzņēmumu un kopā ar ģimeni doties trimdā uz Vāciju.
Rūpnieks-sabiedriskais darbinieks Roberts Šloss (1882-1959) dzimis Gaujienā 1882. gada 30. novembrī. Miris Vācijā Farelē 1959. gada 17. aprīlī. Apglabāts Fareles kapsētā.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Valdis Apsītis

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.