Staicele. Gleznotājs - naivists Kārlis Kere Iesvētīšanas dienā 1939. gadā, 1939

Vieta: Staiceles pilsēta

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Vīrieši, Portreti, Konfirmācija, Staicele (Alojas novads, Latvija), Kere, Kārlis, 1921-

Anotācija: Kārlis Kere dzimis 1921. gada 18. decembrī Rozēnu pagasta "Saču" mājās gājēju ģimenē. Mācījies Vīķu un Salacas pamatskolā, bet 16 gadu vecumā jau sācis strādāt Staiceles papīrfabrikā. Kārlis iesaistījās Staiceles kultūras dzīvē, jo bija apveltīts ar daudziem dabas dotiem talantiem. Viņš dziedāja korī, spēlēja teātri, izrādēm zīmēja dekorācijas un muzicēja orķestrī. Rozēnu pagasta namā Staicelē 1939. gadā tika sarīkota viņa pirmā zīmējumu un gleznu izstāde. 1943. gadā Kārli iesauca vācu armijā, un viņš piedzīvoja cīņas no Leņingradas līdz Šauļiem Lietuvā pirms dezertēšanas. 1944. gada rudenī viņš un viņa kara biedri atgriezās Latvijā un bēguļoja Vidzemē, kur karadarbība jau bija beigusies. Viņš tomēr tika sagūstīts un ieslodzīts Odzienas filtrācijas nometnē un vēlāk koncentrācijas nometnē Oņegas ezera apkārtnē Karēlijā. Kārlis Kere pārdzīvoja pazemojumus un badu, bet izdzīvojis un garīgi nesalauzts atgriezās Latvijā 1947. gadā. Kārlis atkal iesaistās sabiedriskā un kultūras dzīvē, pilnveidodams savu gleznošanas prasmi pašdarbības kursos. Kādu laiku viņš vadīja Staiceles papīrfabrikas DOSAAF organizāciju, izveidoja ātrlaivu sekciju Staicelē, kā arī vadīja Limbažu rajona ūdens motorsporta biedrību. Bijis brīvprātīgās ugunsdzēsēju komandas priekšnieks Staicelē. Kārlis Kere Latvijā pazīstams gleznotājs - naivists, Staicels Mīlestības altāra gleznotājs.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Valdis Apsītis

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.