Bauņu pamatskolas skolēni ar skolotājiem, 1938-05-12

Vieta: Matīšu pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Skolēni, Matīšu pagasts (Burtnieku novads, Latvija), Portretu fotogrāfija, Matīšu pamatskola

Anotācija: Viena no meitenēm ir Dz. Eglīte pirmajā klasē.
1678. gadā līdz ar Matīšu draudzes dibināšanu tika nodibināta arī Matīšu draudzes skola, kuru dibināja pēc Zviedrijas karaļa Kārļa XI pavēles un kopā ar Daugavgrīvas skolu tās skaitās vecākās skolas Latvijā. Pirmā Matīšu draudzes skola atradās Kaspara Vēdzeles mājās, kurš tad arī pats veica gan ķestera pienākums, gan skolotāja pienākumus. 1748. gadā tika uzcelta jauna skola. Šajā pašā skolā 1768. gadā skolā mācījās 96 bērni, kas bija ļoti liels skaits, jo vidēji katrā skolā mācījās tikai 15 bērni un visā Latvijā tajā laikā ap 905 bērnu, bet savukārt 1789. gadā tika reģistrēts, ka Matīšu draudzes skolā nemācās neviens bērns. 1793. gadā tiek reģistrēts, ka Draudzes skolā mācās tikai divi bērni. Skološana notika mājās apstākļos un pateicoties vecākiem 1798. gadā Matīšu draudzē ir 2028 lasītpratēji un 518 nepratēji. 1810. gadā uzcēla jaunu skolas ēku, bet bērnus tur vēl nemācīja. Stāvoklis atkal uzlabojās, kad 1832. gadā par skolotāju un ērģelnieku ieceļ Pučurgas stārasta dēlu Pēteri Treumani. No 1918. gada janvāra līdz 1920. gada oktobrim skola palika bez skolotāja. Telpās mitinās infekcijas slimnieki un pagasta nespējnieki. Skolas inventārs tika izvazāts. 1919. gadā skolas augšstāvs izdega. 1920 gada rudenī bijušajā Matīšu draudzes skolā ierīko Matīšu II pakāpes pamatskolu. Pagastam nācās savest skolu atkal kārtībā. Skolotājs joprojām savus pienākums apvienoja ar baznīcu. Ar jauno skolu arī tika paaugstināts zinību līmenis. 19. gs., vidū paplašinājās mācību programma, tajā iekļāva ģeogrāfiju, vēsturi, dabas zinātni, glītrakstīšanu, dārzkopību. 1931. gadā Matīšu II pakāpes pamatskolu apvienoja ar Mīlītes I pakāpes pamatskolu. Matīšu II pakāpes pamatskola pārcēlās uz Mīlītes skolas telpām un apvienoto skolu nodēvēja par Mīlītes II pakāpes pamatskolu. 1933. gada februārī nodega Mīlītes II pakāpes pamatskola un mācības pārnesa atpakaļ uz Matīšu II pakāpes pamatskolas telpām.
1934. gada 9. maijā tika likti pamati pašreizējajai Matīšu pamatskolas ēkai. Tajā pašā laikā tika arī iestādīts dārzs un sakopta skolas apkārtne. Jaunā skola savu darbību sāka 1934. gada 7.oktobrī, bet mācības uzsāka 11. oktobrī. Šajā skolā iekļāva Mīlītes II pakāpes pamatskolu, Bauņu I pakāpes pamatskola un arī Pučurgas I pakāpes pamatskola. Jaunuzcelto skolu nosauca par Bauņu 6. klašu pamatskolu. Skolā iekārtota bija centrālā apkure un no 1935. gada strāvu sāka dot inženiera Lamstera dāvinātais elektromotors. Pagraba stāvā bija kurtuve, sakņu glabātuve, rokdarbu darbnīca, pirmajā stāvā virtuve, ēdamistaba, zēnu un meiteņu guļamistabas, tualete, divi skolotāju dzīvokļi, otrajā stāvā – sešas klašu telpas, skolotāju istaba, zāle, kanceleja, dežūra skolotāju telpa, un meiteņu garderobe un skolas apkopēju dzīvoklis. Trešajā stāva atradās divu skolotāju dzīvokļi palīgtelpa un skolas bibliotēka, kura bija atvērta pāris reižu mēnesī. 1935. gada pavasarī katrs skolnieks iestādīja pa kociņam pie jaunās skolas, tika ierīkots arī košuma un augļu dārzs, stādīja ozolus un arī bērzu birzītes. Pēckara gadi bija ļoti grūti materiālajā ziņā. 1951. gadā, kad atkal situācija uzlabojās un palielinājās skolēnu skaits, bija jādod darbs jauniem skolotājiem. Tad nācās domāt, kur skolotājus izmitināt. Iepretim skolai tika sākta celt skolotāju māja, bet līdzekļu trūkuma dēļ to arī neuzcēla. 1958. gadā pie skolas uzcēla galdnieku, metālapstrādes, un mašīnmācības darbnīcas, kā arī militārās mācības kabinetu un šautuvi. Skolā līdz 1990. gadam darbojās pionieru un komjaunatnes organizācijas, kurās automātiski tika ieskaitīti gandrīz visi, kas sasnieguši attiecīgo vecumu. Kopš 1964/1965. mācību gada darbojas pagarinātā dienas grupa, tika organizēti mācību krosi, skolēni piedalījās mācību priekšmetu olimpiādēs. 1987. gadā tika uzcelta skolas piebūve, kurā izvietoja sporta zāli, ģērbtuves, bibliotēku, skolas muzeju, kā arī mājturības un ķīmijas stundām paredzētos kabinetus. No 2005. gada tika uzsākti skolas ēkas sakārtošanas un uzlabošanas darbi. Ir nomainīts jumta segums skolas jaunajam korpusam, kā arī nokrāsota mājas fasāde.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: A. Dambis

Izdevējs: Aloja : A. Dambis

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Jānis Prauliņš

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (2)

Valdis Apsītis 2017. gada 11. septembris, 14:50:09

Alojas pagasta 6.kl. pamatskola - Alojas pagasta Ungurpils muižā no 1926 gada līdz 1944.gada rudenim. Pirkules pils (latīņu: arx Perkul, vācu: Haus Pirckel, Pürkeln) jeb Ungurpils viduslaiku pils bija 14. gadsimtā celta Rīgas arhibīskapijas vasaļu pils Ungurpilī pie arhibīskapijas robežas ar Livonijas ordeņa teritoriju. Līdz mūsdienām saglabājušies vien atsevišķas pilsdrupu paliekas Ungurpils muižas parka teritorijā pie Ungurpils dzirnavu ezera.Vikipēdija

Valdis Apsītis 2021. gada 19. maijs, 17:40:27

Matīšu pamatskola savu nosaukumu bija vairākkārt mainījusi. No 1934. – 1944. gadam Bauņu 6. klašu pamatskola. Atrašanās nav Alojas pilsēta, bet Matīšu pagasts, bijušajā Burtnieku novadā - tagad Valmieras.

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.