Mazsalacas virsmežniecības virsmežzinis Andrejs Zaļais, [193-]

Vieta: Skaņkalnes pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Vīrieši, Portreti, Skaņkalnes pagasts (Mazsalacas novads, Latvija), Uniformas, Mežziņi, Portretu fotogrāfija

Anotācija: Andrejs Zaļais Pētera dēls dzimis 1884. gadā. No 1922. līdz 1945. gadam Mazsalacas virsmežniecības virsmežzinis.
"Latvijas Kareivis" No 138 (27.06.1931.) Dzimtene. "Skaņākalna parks. Gleznainie Salacas krasti un Skaņais kalns ir vietas, kuras pēdējos gados pievelk ekskursantus arvien kuplāka skaitā, šo parku pārņēmis savā kopšanā mežu departaments. Kopšanas darbus uzsāka aizpagā jušā ziemā. Pa šo laiku izdarīts jau ļoti daudz: paplašināts un nolīdzināts Skaņā kalna braucamais ceļš, izrakti grāvji, izlauzti uz ceļa 60 koki ar celmiem, uzvesta grants, uztaisīti 4 tilti, uzlikti (attiecīgi uzraksti, uzbūvētas trepes u.t.t. Daudz pūles pie parka uzkopšanas pielicis virsmežzinis Zaļais. Skaņais kalns ar brīnišķo atbalss klinti, velna alu un avotiņu kļuvis mazsalaciešiem par iemīļotu zaļumsvētku vietu."
Meža Dzīve, Nr.8-9 (01.-04.-1926.) Fragments no "Meža darbinieki sabiedriskā laukā" ..."Starp citu ari šeit gribu aizrādīt uz vienu tādu priekšzīmīgu lauku sabiedrisku darbinieku — Skulberģu virsmežzini Andreju Zaļais kgu. Pie viņa var redzēt, ko visu var izdarīt apzinīgs, iekšēji nosvērts, darbīgs darbinieks un kāds tādam var būt iespaids apkārtējā sabiedrībā. No otras puses atkal, ka šāds intensīvs sabiedrisks darbs nebūt neatstāj nelabvēlīgu iespaidu uz viņa tiešo amata uzdevumu izpildīšanu. Ari savā virsmežniecībā, kancelejā, viņš ir apbrīnojams ar savu rūpību, dziļo interesi, sirsnīgo nodošanos darbam, korekto un laipno pretimnākšanu iedzīvotajiem, pat vis tam mazākam, nabadzīgākam pilsonim, kas sevišķi ir uzsverams. Un ka pati sabiedrība meklēt meklē šādus korektus, pašaizliedzīgus darbiniekus, māk zināmā mērā viņus novērtēt un nostādīt vadošās vietās, rāda Zaļā kga plašā, darbība un izcilus stāvoklis vietējā sabiedrībā. Atliek tikai aizrādīt uz to, ka viņš ir pagasta padomes priekšsēdētājs, draudzes padomes revīzijas padomē, piensaimnieku biedrības un kopmoderniec. revīzijas komisijas priekšsēdētājs, vietējā bankā padomes loceklis, vietējās šachu biedrības priekšnieks, Nac. atvaļināto karavīru biedrības valdes loceklis, Saviesīgās biedrības valdes loceklis un Mednieku biedrības valdes loceklis. Sakarā ar to, viņam ir liels iespaids uz visu apkārtnes dzīvi. Kas viņu ir vērojis šinī darbā, tam jāatzīst, cik lielu svētību viņa darbs un personība atnes apkārtnei. Bet no otras puses šis piemērs ari rāda, ka sabiedrība meklē šādus darbiniekus, ka viņi nepieciešami un tamdēļ tam vajadzētu būt uzmudinājumam citiem nepalikt malā, bet sekot Zaļā kga priekšzīmei un ziedot daļu no sava brīvā laika un spēkiem sabiedriskam darbam un cilvēkiem.".

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Valdis Apsītis

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (2)

Valdis Apsītis 2021. gada 10. aprīlis, 12:21:41

Meža Dzīve, Nr 8-9 (01.-04.-1926.) Fragments no "Meža darbinieki sabiedriskā laukā" ..."Starp citu ari šeit gribu aizrādīt uz vienu tādu priekšzīmīgu lauku sabiedrisku darbinieku — Skulberģu virsmežzini Andreju Zaļais kgu. Pie viņa var redzēt, ko visu var izdarīt apzinīgs, iekšēji nosvērts, darbīgs darbinieks un kāds tādam var būt iespaids apkārtējā sabiedrībā. No otras puses atkal, ka šāds intensīvs sabiedrisks darbs nebūt neatstāj nelabvēlīgu iespaidu uz viņa tiešo amata uzdevumu izpildīšanu. Ari savā virsmežniecībā, kancelejā, viņš ir apbrīnojams ar savu rūpību, dziļo interesi, sirsnīgo nodošanos darbam, korekto un laipno pretimnākšanu iedzīvotajiem, pat vis tam mazākam, nabadzīgākam pilsonim, kas sevišķi ir uzsverams. Un ka pati sabiedrība meklēt meklē šādus korektus, pašaizliedzīgus darbiniekus, māk zināmā mērā viņus novērtēt un nostādīt vadošās vietās, rāda Zaļā kga plašā, darbība un izcilus stāvoklis vietējā sabiedrībā. Atliek tikai aizrādīt uz to, ka viņš ir pagasta padomes priekšsēdētājs, draudzes padomes revīzijas padomē, piensaimnieku biedrības un kopmoderniec. revīzijas komisijas priekšsēdētājs, vietējā bankā padomes loceklis, vietējās šachu biedrības priekšnieks, Nac. atvaļināto karavīru biedrības valdes loceklis, Saviesīgās biedrības valdes loceklis un Mednieku biedrības valdes loceklis. Sakarā ar to, viņam ir liels iespaids uz visu apkārtnes dzīvi. Kas viņu ir vērojis šinī darbā, tam jāatzīst, cik lielu svētību viņa darbs un perso nība atnes apkārtnei. Bet no otras puses šis piemērs ari rāda, ka sabiedrība meklē šādus darbiniekus, ka viņi nepieciešami un tamdēļ tam vajadzētu būt uzmudinājumam citiem nepalikt malā, bet sekot Zaļā kga priekšzīmei un ziedot daļu no sava brīvā laika un spēkiem sabiedriskam darbam un cilvēkiem."

Lilita Rašmane 2021. gada 14. aprīlis, 12:38:54

Papildināts.

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.