Valmieras Gailis atkal savā vietā, 2015-09-20

Vieta: Valmiera

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Valmieras Sv. Sīmaņa luterāņu baznīca (Latvija), Valmiera (Latvija), Gaiļi, Arhitektūra--Konservācija un restaurācija, Celšanas mašīnas

Anotācija: Gailis torņa galā simbolizē modrību. Tas ir augšāmcelšanās simbols. Gailis modri sargā no visa ļauna un ar savu rīta dziesmu spēj aizbiedēt nelabo. Simbolizē gaismas uzvaru pār tumsu, labā uzvaru pār ļauno.
Torņa galotnes restaurācija notiek laikā no 2014. g. 16. decembra līdz 2015. g. jūnijam. Projektu pēc AIG projekta, realizē SIA Ekers, darbu vadītājs Z. Kalējs.
Kaut slikti pamanāms, bet esmu savā vietā - tā Valmieras baznīcas gailis 2015. gada 20. septembrī plkst. 18:17! Līdz šim gailis nebija zeltīts. Bija ievērots optikas likums par plakanu, atšķirībā no telpiska priekšmeta, redzamību tālumā uz gaiša fona. To apliecina arī J. Sudrabkalna dzejas rindas: "Uz viņa aprūsējis gailis tveras, Nez’ kādēļ putnam uzlikts dīvains sods, Pa puteņiem un negaisiem lai peras, Tā sakot, gadsimteņa sarga gods..."
"Principā šie gaiļi tikpat kā nav zeltīti, tie ir no kapara. Zeltu mums gribas izmantot, līdz ko sākas labošanas procesi, bet faktiski tas varētu arī nebūt zeltīts" - tā izsakās gaiļa un lodes restauratore S. Priežčiekure 08.09.2015 .g. "Liesma" rakstā "Ir atgriezies zeltīts, ..." Turpat arī apraksts par gaiļa un lodes restaurācijā veiktajiem darbiem.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Digitāli radīts

Autors: Uldis Bikše

Atslēgvārdi: Droni, Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 digitālā fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Uldis Bikše

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.