Pļaviņas. Pagara atvars, 1963

Vieta: Pļaviņu pilsēta

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Daugava, upe, Upes, Pļaviņas (Pļaviņu novads, Latvija), Latvija

Anotācija: Priedulāja krācēm beidzoties, Daugavas ūdeņi kļuva pavisam mierīgi: „Lielais lēnums starp Priedulāja lejasgalu un Grūbas (arī Grūbes, Pļaviņu rumbas) krāci bezvēja dienās bija kā spogulis. Sākot ar Aiviekstes grīvu, tas strauji padziļinājās un tika saukts par Pagaru. Stāvo krastu tuvumā visdziļākajās vietās mājoja sami, bet ļoti reti pat pieredzējis makšķernieks dabūja kādu no tiem izvilkt. (..) Ūdeņiem Daugavā nokrītoties, daudzās vietās atklājās nelieli avotiņi. Pagara augšgalā, nedaudz lejpus Skanšupītes ietekas, bija tik auksti avoti, ka pat dažus soļus lejpus to ietekas Daugavā, bradājot stinga kājas. Lejup no Skanšupītes viss labais Daugavas krasts bija klinšains un stāvs; tikai dažās vietās pa klinšu nogruvumiem varēja uzmanīgi nokāpt lejā līdz ūdenim. Divās vietās krastmalas iedzīvotāji labākai ūdens pasniegšanai stāvākajās vietās bija ierīkojuši trepes.
(..) Ļaujam, lai ūdeņi mūs lēni pārvizina pāri Pagara visdziļākajai vietai (sauktai arī par Zemīša atvaru jaunākos laikos) – pretī Jansona mājai, lejpus soda priedes, pie kuras nošauti 1905.gada cīnītāji. Priekšā jau var dzirdēt šalkoņu – tur plosās Grūba. To gan es pazīstu kā savu istabu – cik reizes nav braukts tai pāri gan tad, kad lielajā ūdenī jāuzmanās tikai no Velna (Trakā) atvara, gan sausajā laikā, kad ļoti jāuzmanās, pat braucot gar kreiso krastu pa plostu ceļu”. (A. Eleksis (1911 - 2003). Daugavas zēna atmiņas: [rokraksts] // Pļaviņu novada muzeja kolekcija.).

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: Alberts Glāznieks

Atslēgvārdi: Atvari, Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Jānis Ivars Padedzis

Partnera apzinātājs: Jānis Ivars Padedzis

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.