Dāvīda pils - Zilos kalnos, [193-]

Vieta: Dundagas pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Klintis, Slīteres nacionālais parks (Latvija), Dundagas pagasts (Dundagas novads, Latvija), Ieži, Dabas fotogrāfija

Alternatīvais nosaukums: Dāvida pils. Zilos kalnos

Anotācija: Pati Dāvida pils ir teiku radīta vieta, varbūtējs pilskalns (kas gan apšaubāms) 28 metrus augstā zemesragā starp seno jūras krastu un krāšņu sāngravu. Pilskalnā nav redzamas cilvēka darbības pēdas. Dāvida pils atsegums - ap 7 m augsts, 50 m plats smilšakmens atsegums. Kļūdaini tiek pasludināts par vienīgo smilšakmens atsegumu kādreizējā Baltijas ledus ezera senkrastā. Kļūdas dēļ bieži tiek saukts arī par Litorīnas jūras senkrastu. Patiesībā atrodas nevis senkrastā bet gan sāngravā. Te esot atradusies arī ala. Klints augstāko daļu klāj ļoti daudz uzrakstu. Raksturīgi, ka ir maz pēdējo desmitgadu uzrakstu, savukārt ir ļoti daudz 20.gs. sāk. uzrakstu. Var ievērot arī senus uzrakstus, piem. "1817". Atseguma jaunākā daļa atrodas augstāk pa strautu, tieši tā kreisajā krastā. Pār atsegumu klājas efeja. Neesošā Dāvida ala esot savulaik vienīgā zināmā Kurzemes ala (1870ie), neskaitāmu teiksmu avots. No pils puses ieeja jau 1870jos gados esot aizbirusi. Šo romantisko alu pilnībā klājušas efejas, un jau 1870jos atzīmē, ka šī ir vienīgā vieta Kurzemē, kur šis augs pārziemo. Efejas šeit aug arī tagad, taču izskatās panīkušas, necilas. Austrumos no Dāvida pils Zilo kalnu kraujas nelielajās sāngravās atrodas vēl vairāki mazāki atsegumi, nelielas nišas un sezonāli ūdenskritumi.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: V. Upītis

Izdevējs: Rīga : V. Upītis

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: John Freibergs

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.