Aktieris, Nacionālā teātra direktors Vilis Bergmanis, [191-]

Vieta:

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Aktieri, Portretu fotogrāfija, Bergmanis, Vilis, 1892-1976

Anotācija: Teātra darbinieks, aktieris Vilis Bergmanis (dzimis 1892.10.12. Jelgavas raj. Zaļeniekos – miris 1976.21.01. Rīgā, apbed. Meža kapos).
Pēc mācībām pagastskolā, sācis aktiera gaitas Apollo (no 1907), Liepājas Latviešu teātrī (no 1908), Jaunajā Rīgas teātrī (no 1909). Iesaistījies teātrī “Komēdija” (no 1917). Darbojies Pagaidu nacionālajā teātrī Valkā (no 1918). 1921. gadā devies uz Krieviju, iestājies G. Kozinceva un L. Trauberga vadītajā kino darbinieku grupā “Eksentriskā aktiera fabrika”. Vadījis Ļeņingradas Latviešu teātri (1927-34), bijis aktieris un režisors Noriļskas Drāmas teātrī. 1942. gadā bijis Sverdlovskas (Urālos) teātra vadošais aktieris un direktors. 1949. gadā atgriezies Rīgā. Bijis operas un baleta teātra direktora vietnieks, Drāmas teātra (tolaik LPSR Valsts Akadēmiskā Dramas teātris un A. Upīša Akadēmiskā drāmas teātris, tagad Nacionālais teātris) direktors (1953-60). Ar autoritāti un organizatora pieredzi teātra ansamblim nodrošinājis augstu māksliniecisko un sabiedrisko prestižu. Aktīvi iestājies par nacionālo dramaturģiju, īpaši R. Blaumaņa lugu iekļaušanu teātra repertuārā, atbalstījis jauno aktieru un režisoru radošos centienus. Bijis Rīgas Operetes teātra direktors (1962-64). 1954 Latvijas PSR Nopelniem bagātais mākslas darbinieks. Apbalvots ar Padomju savienības ordeni Goda Zīme. Precējies ar aktrisi Mirdzu Šmitheni. Brālis aktieris un režisors Arveds Bergmanis (1885 – 1938?), māsas - aktrise Anna Egloniece un sufliere Guste Bergmane.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Armands Strauja

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.