Skuju upurakmens, 2019-07-02

Vieta: Amatas pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Laukakmeņi, Amatas pagasts (Amatas novads, Latvija), Dabas fotogrāfija, Dabas pieminekļi, Skuju upurakmens (Latvija)

Anotācija: Skuju upurakmens. Skujupes gravā, ap 600 m uz D no vietas, kur Skujupe šķērso ceļu (augšup pa upi) Amata–Melturi, Skuju Upurakmens (arī Skujupes upurakmens) ir iespaidīga izmēra, apaļīgas formas sarkanā rapakivi granīta veidojums. Grūti pieejamā atrašanās vieta, nosaukums un nostāsti, ka šeit kristīti bērni, varētu liecināt par piederību seno kulta objektu kategorijai. Akmens apkārtmērs ir 13 m, augstums 2,8 m, garums 4,65 m, platums 3,65 m, tilpums 20 m3. Pašlaik sašķēlies, tam virsū sakritušas lielas, nokaltušas egles. Tuvumā Kalnasmīžu avots, Āraišu ezerpils, Āraišu baznīca, Amatciems. Atrodas A/S Latvijas Valsts Meži īpašumā.
Tautā saglabājušies nostāsti, ka pie akmens kristīti bērni. (Cēsu rajona padome, 2001, Iepazīsti Cēsu novadu.) „Ik pavasari Jurģu dienas agrā rītā visi Skuju ļaudis esot gājuši uz Akmeni Ūsiņam mielastu aiznest, lai tas cauru gadu gādātu par zirgiem un bitēm. Bet Jūlīte (Jūle Paegle, novadpētnieces Melānijas Vanagas vecāmāte, dzimusi 1858. g.) zināja pastāstīt, ka agrā bērnībā pie šī upurakmeņa ticis pārkristīts viņas tēvs Mārcis. Akmens novietojies upītes vidū un balstās uz savas šaurākās malas kā milzīgs, zaļš, šķautņains kristāls, sūnu segā ietinies. Skuju ļaudis šo upurakmeni saukuši īsi — tikai par Akmeni. Domāju, ka tagad mēs to varam saukt Skuju upurakmeni.”
Skujas upe (arī Dzirnupe, Dzirnupīte, Margupe, Skujasupe, Skujupe, augštecē - Mērupe, Mērupīte, vidustecē - Pienupe) ir Amatas kreisā krasta pieteka Amatas novadā.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Digitāli radīts

Autors: Mārtiņš Zilgalvis

Atslēgvārdi: Dižakmeņi, Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 digitālā fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: SIA F64 Photo Agency

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.