Izrādes "Trīs kapteiņi" aina Valmieras Drāmas teātrī, 1951-06

Vieta: Valmiera

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Valmiera (Latvija), Aktieri, Aktrises, Valmieras Drāmas teātris, Birgere, Ruta, 1924-2019

Anotācija: Izrādes aina no igauņu dramaturga Augusta Jakobsona lugas "Trīs kapteiņi" režisores Anna Lācis iestudējumā, Valsts Valmieras Drāmas teātrī. Pirmizrāde notika 1951. gada 16. jūnijā. 1. rindā no kreisās: Džons Malms - Pēteris Muraška (12.05.1901-17.05.1969), Tomas Kotkass - Bernhards Priedītis (05.3.1900-11.1971), Mūrniece - Elfrīda Brice (9.20.1904-08.20.1989), Galdnieks - Zigmunds Misiņš Vachtriks - Rolands Valdmanis (07.04.1927-28.06.2017), Reins Malms - Kārlis Lorencs (11.1.1921-27.10.1984) 2. rindā no kreisās: galdnieks – Pēteris Vidriķis (mūziķis), galdnieks - Roberts Ezers (teātra dekorators, gleznotājs), mūrnieks – E. Ezergailis (skatuves meistars), Jansons – Kārlis Igaunis (03.1913-?), (aktieris, uzveduma daļas vadītājs, kopš 1969. teātra direktora vietnieks), strādnieks – Pinnis Jumiķis – Alīda Timmermane-Kreijere (1910-17.12.1980), dejotāja, horeogrāfe, aktrise, sufliere, režisora palīdze), Helle Malle – Marija Adamova (15.01.1924–02.05.2012), strādnieks – G. Meijers Mikels Kūsks - Anatols Martinsons (11.23.1919-?).
Izrādes recenzija: "Lugas «Trīs kapteiņi» galvenā sižeta līnija samērā vienkārša. — Trīs veci draugi, kādreizējie tālbraucēju kapteiņi, pēc Tēvijas kara cīnās par fašistu izpostītās ostas atjaunošanu savā dzimtajā pilsētā. Visi trīs ir komunisti, tātad noteikti padomju patrioti. Katram no viņiem ir sava pagātne, savs raksturs, sava pieeja darbam un cilvēkiem. Bijušais tālbraucēju kapteinis Džons Malms pēc fašistu padzīšanas iecelts par ostas priekšnieku. Viņš ir sava darba lietpratējs, bet valdonīgi neiecietīgs vīrs, kas komandē un rīko ļaudis, nerēķinādamies ar viņu radošo iniciatīvu, kas padomju iekārtā atraisījusi darba laudīm visplašākās attīstības iespējas. Kapteinis Malms cenšas nomākt pat sava dēla komjaunieša Reina — remontu darbnīcu virpotāja, — un sava znota, štauera Mikela Kūska darba rosmi. Malma vietnieks, bijušais tālbraucēju kapteinis Jakobs Livaks sava miermīlīgā rakstura pēc, aiz vecas draudzības un pateicības jūtām par dzīvības glābšanu, nespēj cīnīties pret priekšnieka kļūdām nedz kā draugs nedz arī kā komunists. Tad ostā ierodas Centrālkomitejas pārstāvis, bijušais tālbraucēju kapteinis Tomass Kotkass. Viņš izgājis Tēvijas kara gaitas, cīņās asinājis savu komunista skatu, kļuvis boļševistiski principiāls. Viņš redz ostas priekšnieka nepareizo darba stilu, pats biedriski kritizē Malmu, ievada un atbalsta citu komunistu cīņu pret viņa nepareizajām darba metodēm. Malms no sākuma neizprot kritikas un paškritikas veseligo augšupvirzošo jēgu viņš to uztver kā intrigu, kas vērsta pret viņu, un tāpēc padzen no mājām savu meitas vīru Kūsku un savu dēlu Reinu. Atbrīvots no ostas priekšnieka pienākumiem, tikai pēc lieliem dvēseles pārdzīvojumiem Malms pamazām atkal iekļaujas darbā — iestājas par stūrmani uz viņa «ienaidnieka» Kotkasa vadītā ekspedīcijas kuģa. Asā, dramatiskā raksturu cīņā atklājas pozitīvās vai negatīvās cilvēku iezīmes, kas cel vai bremzē sociālisma celtniecību.
Avots: Ādolfs Talcis, “Kritikas un paškritikas audzinošais spēks”, Literatūra un Māksla, 1951.09.30. Raksts pieejams LNDB portālā Periodika, www.periodika.lv. Autortiesību ierobežojumu dēļ to iespējams lasīt LNB un Latvijas publiskajās bibliotēkās.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: Jānis Lerhs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Armands Strauja

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.