Ainažu veikalnieks Fricis Eduards Priede Pētera dēls, [190-]

Vieta: Alojas pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Vīrieši, Portreti, Ainaži (Salacgrīvas novads, Latvija), Portretu fotogrāfija, Alojas pagasts (Alojas novads, Latvija), Priede, Fricis Eduards, 1875-1906

Anotācija: Ainažu veikalnieks Fricis Eduards Priede Pētera dēls - 1905. gada revolūcijas upuris. Ainažu veikalnieks Fricis Eduards Priede dzimis Alojas draudzes Stābeģu (Stakenberģu) privātmuižas Krogzemju dzirnavās. Tēvs Pēteris Priede (1827-1935), māte Ilze Priede (dzimusi Skrastiņa). Viņš bija Krogzemju/Krogzemnieku dzirnavu pirmā īpašnieka un saimnieka Mārča Priedes (1854-1928) jaunākais brālis. Neprecējies. Nošauts 31.g. un divu mēnešu vecumā Ainažos. (Salacas draudzes 1906.g. mirušo sarakstā 64/81 Nr.57 - nošauts 4. janvārī 11:30 un apglabāts 7. janvārī 12:00.) Pārapbedīts 1906.g. 13.jūnijā Alojas kapsētā.
"Un zalvju atbalss trīso gaisā...
Uz Latviju 1906. gadā tika nosūtītas vairākas soda ekspedīcijas, kuras kā «goda policisti» vadīja vācu baroni. Sis ekspedīcijas masveidīgi apcietināja sacelšanās dalībniekus, cilvēkus pakāra vai nošāva bez tiesas sprieduma. Cietumi un policijas pagrabi bija pārpildīti ar ieslodzītajiem. Soda ekspedīcija Ainažos ieradās 1906. gada 6. janvāri. To vadīja ģenerālis Orlovs, barons Striks, kā arī baronu un mācītāju dēli. Soda ekspedīcijā bija vairāk nekā piecdesmit bruņotu kazaku un viens lielgabals. Sarakstu par ainažnieklem, kurus gribēja iznīcināt, bija sastādījis mācītājs Metus, jūrskolas direktors Raudseps, muižkungs Dancls un veikalnieks Petaks. Baznīcas zvaniem skanot, miesta iedzīvotājus sadzina jūrskolas sētā. Daudzi nošaujamie bija paspējuši aizbēgt, taču deviņus tomēr atrada. Šos cilvēkus aizveda aiz kroga un piesēja pie priedēm. Šāvēji - baronu un mācītāju dēli, kuri kā izsalkuši vilki alka asiņu. Katram nelaimīgajam iešāva 12 lodes. Aptiekaru Kārli Pelēkzirni nošāva par to, ka viņš sniedza palīdzību ievainotajiem revolucionāriem, Eduards Priede krita tāpēc, ka glabāja revolucionāru ieročus. Pulksteņtaisītāja Aleksandra Pertelmaņa dzīvoklī notika sapulces. Sods par to - lode. Bet slepkavām nepietika tikai ar to. Notika izrēķināšanās ar nošauto piederīgajiem. Uz ceļa nostādīja lielgabalu, ar kuru iešāva Pelēkzirņa mājā. Tā nodega. No veikalnieka Priedes dzīvokļa iznesa drēbes un citas lietas, kuras iznīcināja. Māju neaiztika, jo tā piederēja bagātniekam Veidem. Soda ekspedīcija nodedzināia kalpu māju Laiparus un pagasta skolu, pēc tam tā devās uz Salacgrīvu. Tajā vietā, kur nošāva šos deviņus cīnītājus, tagad uzcelts piemineklis un izveidots 1905. gada parks. Ainažnieki neaizmirst pagātni, bieži vien pie pieminekļa mirdz ziedi, katrā svētku dienā skolēni un citi pilsētas iedzīvotāji tur noliek vainagus, tā godinot cilvēkus, kas atdevuši dzīvību par mūsu šodienu." Progress (Limbaži), Nr.127 (24.10.1968.).

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Valdis Apsītis

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.