Amata. Zvārtas iezis, [193-]

Vieta: Drabešu pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Upes, Latvija, Gaujas nacionālais parks (Latvija), Drabešu pagasts (Amatas novads, Latvija), Klintis, Amata, upe (Latvija), Zvārtes iezis (Latvija), Upju krasti, Smilšakmens, Ainavu fotogrāfija

Alternatīvais nosaukums: Amata. Zvārtes iezis

Anotācija: Amata ir Gaujas kreisā krasta pieteka Amatas, Cēsu un Līgatnes novados. Upes garums ir 67 km, Amatas krastos purvainas ieplakas mijas ar augstiem pauguriem un dziļām gravām. Aizsargājamais ģeoloģiskais objekts (kopš 1974. gada) Zvārtes iezis ir viens no gleznainākajiem devona iežu atsegumiem visā Latvijā. Tas atrodas Amatas kreisajā krastā Gaujas nacionālā parka teritorijā iepretī Zvārtes mājām. Zvārtes iezis ir līdz 200 m garš, līdz 44 m augsts. 1939. gadā Tūrisma birojs izraka Amatai jaunu kanālu, lai upes erozijas dēļ milzīgais smilšakmens neietu bojā. Izcilnī saglabājušies vairāku terasu izskalojumu līmeņu iezīmes. Tā pakājē ir sekla grota (augstums 2,5 m, platums pie pamatnes 7 m).

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: John Freibergs

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.