Liepāja. Portretfotogrāfija Liepājas centrā, 1970

Vieta: Liepāja

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Vīrieši, Sievietes, Karavīru pieminekļi, Liepāja (Latvija), Ziedi, Otrais pasaules karš, 1939-1945--Pieminekļi, Policisti

Anotācija: Fotogrāfijā pie Otrā pasaules kara aizstāvju pieminekļa ir attēlots Liepājas 3. pamatskolas skolēna Daņiila Silujanova vecvectēvs Ņikolajs Kartašovs, kurš strādāja milicijā (mūsdienās policijā). Pieminekļa oficiālais nosaukums ir "1941. gada Liepājas aizstāvjiem", un tas atrodas Jaunās Ostmalas ielā (tajā laikā Uzvaras laukums) pretī Tirdzniecības kanālam. Piemineklis "1941. gada Liepājas aizstāvjiem" tika atklāts 1960. gada 19. jūlijā, un par tā tēlnieku kļuva ir E. Zvirbulis, bet arhitektu J. Līcītis. Piemineklis ir izgatavots no bronzas un granīta. Aiz pieminekļa fotogrāfijā ir redzamas dažādas ēkas. Pie vienās ēkas sienas piestiprināts liels plakāts ar virsrakstu “Aizstāvjiem 25”. No tā var secināt, ka šī fotogrāfija ir uztaisīta 1970. gada maijā, jo PSRS laikā 9. maijā atzīmēja Uzvaras dienu (mūsdienās tā ir Eiropas diena, bet Nacisma sagrāves dienu un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienu atzīmē 8.maijā). Pie pieminekļa uzliktais lielais piemiņas vainags liecina, ka nesen bija Uzvaras dienas svētki.
Līdz mūsdienām pieminekļa apkārtne ir mainījusies. Aiz pieminekļa tagad atrodas Liepājas Olimpiskā centra Ledus halle. Halle nodota ekspluatācijā 1998. gadā. Halle ir pilsētnieku un tās viesu iecienīta vieta, lai nodarbotos ar slidošanu. Šeit mājo arī bērnu un jaunatnes hokeja centra komandas, kurās nodarbojas vairāk kā 150 jauno hokejistu. Labajā pusē no pieminekļa atrodas liels tirdzniecības centrs “Rietumu centrs.” Šis tirdzniecības centrs tika atklāts 2005. gadā. Tirdzniecības centrs tika uzcelts bijušā Liepājas piena kombināta teritorijā. Kreisajā puse no pieminekļa aiz ceļa ir tukšums. Taču tagad šeit atrodas viena no populārākajām viesnīcām “Europa city Amrita”. 20. gadsimita sākumā šeit saimniekoja Elkes ģimene – Jānis Jēkaba dēls un Anna Kriša meita. Vēstures ieraksti liecina, ka pašreizējās viesnīcas ēkas vietā Jānim un Annai Elkēm bija velosipēdu, šujmašīnu un mūzikas instrumentu veikals un darbnīca. 1941. gadā Elku ģimene tika izsūtīta no Latvijas un pēckara gados Rīgas ielā 9 bija izvietota pazīstama un iecīnīta ēstuve “Pelmeņi”. Taču, laiki mainījās un arī ieceres, un 20. gadsimta 80. gados ēku nogrāva un uzsāka dzīvojamās mājas celtniecību. Šeit bija paredzēts uzcelt ēku ar dzīvokļiem Liepājas apavu fabrikas darbiniekiem. Būvniecība gan netika pabeigta, jo apavu fabrika bankrotēja. Vairākus gadus nepabeigtā celtne stāvēja neskarta un neizmantota un gaidīja savus jaunos īpašniekus. Līdz pat 1995. gadam. No 1995. gada sākās šīs celtnes pārveidošana par viesnīcu “Amrita”. 1997.gada tā tika nodota ekspluatācijā.
#ZenitStasti #PeopleToPeople
Liepājas 3.pamatskola. Attēlu pievienojis Liepājas 3.pamatskolas 7a klases skolēns Daņiils Silujanovs.
Attēls ir pievienots projekta "Zenit Stāsti" ietvaros
Liepājas centrālā zinātniskā bibliotēka.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Marina Sulujanova

Partnera apzinātājs: Daņiils Silujanovs

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.