Kandava. Tilts pār Abavas upi, [191-]

Vieta: Kandavas pilsēta

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Luterāņu baznīcu ēkas, Upes, Latvija, Tilti, akmens, Abava, upe (Latvija), Kandava (Kandavas novads, Latvija), Kandavas luterāņu baznīca

Alternatīvais nosaukums: Kandau

Anotācija: Vecākais laukakmens tilts ar četrām loka ailēm Latvijā. Dažkārt, pat to mēdz dēvēt par vecāko tiltu Ziemeļeiropā, kurš būvēts no laukakmeņiem. Būvēts 1873. gadā, pēdējoreiz rekonstruēts 1996-1997. gadā. Akmens mūra velvju četru laidumu tilts, garums 66,8 metri, ailes 8,6 metru platas, 1.25 metru biezas un 5 metri augstas. Krastu atbalstsienu garums ir 12 metri. Tiltam ir 6.3 metri plata brauktuve un 1,25 metru plata gājēju ietve augšteces pusē.
Tilta celtniecība notika uz sauszemes. Tilta būves pamatdarbus veikuši zemnieki. Pēc tā uzbūvēšanas Abavai raka jaunu gultni un veco aizbēra. Tilta abās pusēs ap vidu obeliskveida akmens pieminekļi, kuros bijušas plāksnes ar celšanas gadu un būves iniciatora vārdu. Izkaltas ārā 60 gadu sākumā. Jau 1834. gadā Abavas kreisā krasta muižnieki sākuši saraksti ar Kurzemes ģenerālgubernatoru un Pēterburgas iestādēm par līdzekļu piešķiršanu pastāvīga tilta ierīkošanai. Tilta celšanas iniciators bija Zemītes muižas īpašnieks – Teodors fon Firkss (1836. gada 24. augusts – 1885. gada 21. novembris).
Tilts remontēts vairākkārt – 1912., 1920., 1938./1939. un 1997. gadā. Pamatīgs remonts veikts 1938. gadā. Uzņēmējs K.Jēkabsons par 9810 latiem apmetis velves un balstus, savezdams kārtībā zemūdens daļu. Sākotnēji tilta apmales bija akmens stabi ar koka margām, bet 1939. gadā tika izveidotas mūra apmales un tilta balstus zem ūdens pamatīgi „apbetonēja”.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Izdevējs: Kandau, Kurland : Emil Stein

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne

Oriģināla glabātājs, partneris: Guntars Zariņš

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.