Liepavots, 1956-6-24

Vieta: Staburaga pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Brīvdabas estrādes, Brīvdabas skulptūras, Staburaga pagasts (Jaunjelgavas novads, Latvija), Tēlnieces, Briede, Aleksandra, 1901-1992

Anotācija: Liepavota estrāde un skulptūra „Daina” atrodas Vīgantes parkā, senāk arī Liepavota parkā – Daugavas kreisajā krastā 200 metrus uz ziemeļiem no Staburaga, pie bijušās Vīgantes muižas. Tas izveidots muižas laikā 19. gadsimtā un 20. gadsimta sākumā. Parkā auguši 64 sugu koki. 20. gadsimta 20 gados parks nonāca Latvijas valsts īpašumā. Parka teritorijā notika regulāri dziesmu svētku sarīkojumi, tādēļ 1936. gadā sarīkojumu laukumā Daugavas krastā pēc J. Križus projekta sāka celt jaunu estrādi un nogāzē ierīkoja sēdvietas. 1936. gada dziesmu svētku sarīkojumā Meža departamenta direktors Birnbaums savā uzrunā paziņoja, ka Vīgante tiek pārdēvēta par Liepavotiem. 1939. gada rudenī Vīgantes parkā pie Liepavota estrādes tiek uzstādīta Aleksandras Briedes skulptūra "Daina". Otrā pasaules kara laikā vācieši parkā nozāģēja daudz koku, bet vēl lielāku postažu parks piedzīvo 1965. un 1966. gadā. Parka daļā, kuru skāra applūduma josla, Pļaviņu hidroelektrostacijas celtniecības sakarā, nocirta kokus. Aizgāja bojā estrāde un amfiteātra veidā izkārtotās skatītāju sēdvietas. Ūdens līmenis apstājās pie kraujā esošās skulptūras "Daina". 1977. gadā pārpalikušais parks tika ņemts valsts aizsardzībā. Tā platība ir desmit hektāri. Mūsdienās atjaunotās un pārvietotās skulptūras "Daina" skats nav vairs vērsts uz Daugavu, bet gan uz pretējo pusi.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Agris Pontags

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.