Rīgas Biržas komercskola, [190-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Rīga (Latvija), Arhitekti, Bokslafs, Vilhelms, 1858-1945, Rīgas biržas komercskola, Latvijas Mākslas akadēmijas ēka (Rīga, Latvija), Neogotika (arhitektūra)

Alternatīvais nosaukums: Riga, Comerzschule mit Anlagen, Рига. Коммерческое училище

Anotācija: Rīgas Biržas komercskolas ēka (mūsdienās Latvijas Mākslas akadēmija). Atklātne sūtīta 1917. gada 30. martā.
Biržas komercskola celta no 1902. līdz 1905. gadam. Tas ir viens no iespaidīgākajiem Rīgas 20. gadsimta sākuma arhitektūras pieminekļiem - neogotiska ēka (arhitekts V. L. Bokslafs). Pēc pasūtītāja - Rīgas Biržas komitejas - prasības ēka tika veidota „ķieģeļu gotikas" formās, atspoguļojot Hanzas pilsētas vēsturiskās tradīcijas. Ēkas apjomu kārtojumā skaidri atspoguļojas celtnes iekšējā telpiskā struktūra: mācību klases atrodas gar Krišjāņa Valdemāra ielu, bet Lielā zāle, kāpņu telpa un skolotāju dzīvokļi - gar Kalpaka bulvāri. Ēkas iekšējā un ārējā apdarē izmantoti augstvērtīgi vietējie un importētie materiāli - parasti, profilēti vai glazēti sarkanie apdares ķieģeļi, keramikas flīzes, dažādi akmeņi. Ieejas portika kolonnas izgatavotas no Rembates dolomītsmilšakmens. Vairākos iekštelpu apdares ornamentālajos gleznojumos izmantoti jūgendstila motīvi. Milzīgās jūgendstila vitrāžas kāpņu telpas logos izgatavotas E. Todes darbnīcā Rīgā.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Apstādījumi, Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne

Oriģināla glabātājs, partneris: Agnese Tambaka

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.