Jēkabpils, [193-]

Vieta: Jēkabpils

Priekšmeti: Atklātnes, Pilsētas, Daugava, upe, Upes, Latvija, Jēkabpils (Latvija), Hikšteina alus darītava (Jēkabpils, Latvija), Pļaviņu iela (Jēkabpils, Latvija)

Anotācija: Daugavas kreisajā krastā pie Salas kroga 16. gs. otrajā pusē uz pastāvīgu dzīvi sāka apmesties slāvu tautības ienācēji - galvenokārt bēgļi no Krievijas un Polijas. Laika gaitā uz šejieni atceļoja, piemēram, daudzi Krievijā vajātie vecticībnieki un uniāti. 1670. gadā hercogs Jēkabs šai vietai deva nosaukumu Jēkabpils (Jacobstadt) un piešķīra Magdeburgas pilsētas tiesības. Līdz 18. gs. vidum te atļāva apmesties tikai slāvu tautības pārstāvjiem, bet vēlāk, īpaši pēc Kurzemes pievienošanas Krievijai, šurp drīkstēja pārcelties arī vācu un ebreju izcelsmes amatnieki un tirgotāji. Labu slavu visā reģionā izpelnījās Jēkabpils plostnieki - lieliski plostu un strūgu vadītāji, bez kuru palīdzības izbraukt krāčaino Daugavas ūdensceļa posmu no Jēkabpils līdz Sēlpils dzirnavām bija gandrīz neiespējami. Šī piespiedu pieturvieta Daugavas tirdzniecības ceļā kļuva par rosīgu tirdzniecības un amatniecības centru. Kaut arī Jēkabpils cieta lielus zaudējumus 1812. gada Napoleona kara laikā un holēras epidēmijās 1813. un 1848. gadā, pilsētas iedzīvotāju skaits tomēr pastāvīgi pieauga. Situācija izmainījās Pirmā pasaules kara gados, kad Jēkabpils atradās frontes joslā un liela daļa iedzīvotāju bija spiesti doties svešumā. Patreizējā teritorija izveidota 1962. gadā apvienojot Jēkabpili Daugavas kreisajā krastā ar Krustpili labajā krastā. Jēkabpils pilsētai ir raksturīga 19. gs. vienstāvu koka apbūve, 19. gs. beigās un 20. gs. sākumā celtās sarkano ķieģeļu ēkas ar profilēto detaļu greznajām fasādēm. Pilsētā atrodas 7 dažādu konfesiju dievnami, pareizticīgo klosteris un Krustpils viduslaiku pils.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: Krišjānis Vīburs

Izdevējs: Rīga : Fotobrom

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, fotogrāfija, 8,5 x 13,2 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Mākslas un mūzikas centrs. Mākslas lasītava

Novietojuma kods: IAt/77(L)

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (1)

Jānis Zeps 2012. gada 10. septembris, 18:03:36

Fotogrāfija uzņemta no tilta. Priekšplānā redzama toreizējā Krasta iela (tagad Pļaviņu) iela, augējā pusē redzms Hikšteina alus darītavas tornis un Uniātu baznīcas torņi. Hikšteina alus darītava kara laikā gājusi bojā, Uniātu baznīcas ēka ir saglabājusies, bet bez torņiem un nedarbojas. Attēla augšpusē, vairāk uz labo pusi redzams Jēkabpils Svētā Gara pareizticīgo klosteris.

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.