Liepāja. Čakstes laukums, 1905

Vieta: Liepāja

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Karietes un rati, Liepāja (Latvija), Pilsētas laukumi

Alternatīvais nosaukums: Libau Hauptwachplatz, Либава. Гауптвахплацъ

Anotācija: Liepājas Kārļa laukums vai Hauptwachplatz jeb latviskajā variantā Virssardzes laukums savu nosaukumu laika gaitā ir mainījis vairrākkārt. Savus sākotnējos nosaukumus tas ir ieguvis no savas atrašanās vietas - Kārļa kalnā (11 m v.j.l.) un netālu no kazarmu virssardzes ēkas. Tas protams, ir saistāms ar varas maiņām Latvijas teritorijā. Tā 1836.gadā sarakstītā pilsētas eldermaņa J.L. Lorča manuskriptā "Liepājas ielas 1836.gadā" tas tiek dēvēts par "in den Sanbergen". 1880.gadā tika nodēvēta par "der Allee-Platz" jeb Alejas laukumu. No 1908.gada līdz 1929.gada tas ir "der Hauptwache-Platz". 1929.gadā tas tiek pārdēvēts par Čakstes laukumu par godu pirmajam Latvijas prezidentam, kurš šeit 1925.gadā iestādīja liepu. 1940.gadā laukums tiek pārdēvēts par Pionieru laukumu, bet 1942.gadā atkal pārdēvēta par Alejas vai Čakstes laukumu. No 1948.gadā laukums ieguva Komjaunatnes laukuma nosaukumu. Mūsdienās laukums atkal nes Latvijas Republikas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes vārdu. Laukumā skatāmi mūsdienu mākslinieku darbi..

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Izdevējs: Libau : Verlag A. Dunkert

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, fototipija, 8,8 x 14 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Mākslas un mūzikas centrs. Mākslas lasītava

Novietojuma kods: IAt/77(L)

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (3)

gatis zarinš 2016. gada 11. novembris, 08:55:31

Kārļa laukumam nav nekāda sakara ar Čakstes laukumu, divas pilnīgi dažādas vietas Liepājā.

Ivars Silārs 2017. gada 11. aprīlis, 19:15:10

Par anotāciju. Kādā valodā ir eldermaņa 1836. gadā rakstītais manuskripts? Pēdiņās liktais "Liepājas ielas 1836.gadā" ir latviešu valodā, bet "in den Sanbergen" (vajadzētu būt Sandbergen) vācu mēlē. Turklāt pēdējais nav laukuma nosaukums, bet gan tā atrašanās vietsa - Smilšu kalnos.

gunars zīle 2021. gada 21. aprīlis, 18:55:19

šis laukums nav Alejas laukums, bet vēl lidz p.gs 50-60 gadiem to dēvēja ugusdzēsēju laukum. Pa kreisi bildē radzamsUgunsdz;esēju depo ar torni.(Tagad ir Swedbanka);pa labi aiz zirgu ormaņiem p.gs. vēl 60-70g.g.Bija pilsētas kultūras nams (tagad nojaukts;laukums pārbūvēts laikā kad tam pāri ierīkoja tramvaja divvirzienu sležu ceļu. Ar cieņu. Gunars

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.