Lāčplēsis, 2013-04-13

Vieta: Jūrmala

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Majori (Jūrmala, Latvija), Brīvdabas skulptūras, Lieldienas, Lāčplēsis (leģendārs tēls)

Anotācija: Majoros uzstādītā "Lāčplēša" skulptūra 2013. gada Lieldienu noformējumā. 1953. gada šajā skvērā (Majoros) tika novietota Leonīda Kristovska veidota skulptūra “Lačplēsis” jeb “Lāčauša cīņa ar pūķi”. Tā veidota no akmens un betona masas ar metāla zobenu un vairogu. Sākotnēji tā bija skulptūra-strūklaka, kurai apkārt bija baseins ar dekoratīvām vardēm. No pūķa atvērtās mutes lejās ūdens. 1950.gadā, pēc Gruzijas pasūtījuma, Latvija šo skulptūru darināja par godu Georgijam Pobedonoscam. Gruzijā šis kungs ir nacionālais varonis (viņš pat ir attēlots Gruzijas valsts gērbonī), un tautā viņu dēvēja arī par Svēto Georgu. Taču, kad skulptūra bija gatava, Gruzija negaidīti atteicās no pasūtījuma. Līdz ar to skulptūra nevienam nebija vajadzīga. Lai tā neietu postā, skulptūras autors izdomāja, ka, ja šai skulptūrai „pietaisīs” klāt lielu cepuri un rokās ieliks zobenu (nedaudz izmainot plaukstas stāvokli), tad tas būs līdzigs latviešu nacionālajam varonim Lāčplēsim. Diemžēl „pārvērtības” ideāli nav izdevušās. Daudzi, kuri ir lasījuši Andreja Pumpura eposu „Lāčplēsis”, zina, ka Lāčplēsis ir cīnījies ar trejgalvaino jodu (pūķi/velnu), bet šis Lāčplēsis cīnās ar viengalvaino pūķi. Tāpat, acīmredzami ir arī tas, ka Lāčplēša stāja un zobena turēšana rokās ir „nedabiska”. Zinātāji saka, ka tas ir tāpēc, ka sākotnēji šis skulptūras varonis (Svētais Georgs) rokās turēja šķēpu.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Digitāli radīts

Autors: Mārtiņš Eglītis

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 digitālā fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Mārtiņš Eglītis

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (1)

Viktors Vindelis 2016. gada 20. maijs, 14:58:24

zobenu un vairogu apkala ar metālu tikai tad, kad no sabrukušās strūklakas noņēma vardes un restaurēja Lāčplēsi.

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.