Jelgava. Fotokolāža, [189-?]

Vieta: Jelgava

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Tilti, Skolu ēkas, Sabiedriskās ēkas, Jelgava (Latvija), Restorāni

Alternatīvais nosaukums: Jelgavas skati ar Amatnieku biedrības namu, Driksas tiltu, Reālskolas namu, Pilsdārza paviljonu

Anotācija: Amatnieku biedrības nams bija viens no skaistākajiem namiem Akadēmijas ielā. Tas celts kādreizējā ģimnāzijas direktora grāfa Rascinska nama vietā un pēc liela ugunsgrēka tika pārbūvēts un paplašināts. Namā bija zāle ar skatuvi, bibliotēkas telpas un restorāns. Ērtas verandas veda skaistā dārzā, kurā vasaras mēnešos koncertēja simfoniskais orķestris. Prospektos iestāde tika reklamēta kā labākā tūristu atpūtas vieta. Otrā pasaules karā visas šīs ēkas tika nopostītas.
Senākās rakstveida ziņas tiltu pār Driksu esot saglabājušās no 1780. gada, kad to uzcēla pēc Hercoga Jēkaba pavēles, vēlāk to nomainījuši vairāki citi. Kārtējo Driksas tiltu Pirmā pasaules karā sagrāva Krievijas karaspēks. Tas varētu būt attēlā redzamais tilts, jo 1916. gadā vācieši uzcēla īpaši greznu tiltu. Reālskola Lielā ielā. Iesākumā tā bija no 1567. gada Akadēmijas ielā pastāvošā Jelgavas pilsētas skola. 1805. gadā tā pārcēlās uz attēlā redzamo ēku Lielā ielā – tā saucamo "Dārtas skolas namu". 1860. gadā to pārveidoja par pilsētas reālskolu. 20. gadsimta pirmajos gados telpas Lielā ielā reālskolai atzina par nepietiekošām un uzcēla jaunu namu Svētes, pēc tam Bisenieka ielā. 30. gados šajā ēkā bija pilsētas otrā pamatskola. Otrā pasaules karā ēka tika nopostīta.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Letonikas un Baltijas centrs. Baltijas Centrālās bibliotēkas kolekcija

Novietojuma kods: 0108 Jelgava

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.