Jelgava. Fotokolāža, [189-?]

Vieta: Jelgava

Priekšmeti: Atklātnes, Pasta ēkas, Latvija, Pilis, Skolu ēkas, Dzelzceļa stacijas, Rātsnami, Jelgava (Latvija), Valdekas pils (Jelgava, Latvija)

Alternatīvais nosaukums: Jelgavas skati ar Valdekas pili, Rātsnamu, dzelzceļa staciju, pasta ēku, Reālskolu

Anotācija: Valdekas pils 17. gadsimtā uzcelta kā Kurzemes un Zemgales hercoga medību pils, kura 19. gadsimta vidū pārbūvēta neogotikas stilā. Toreiz pils piederēja Rekes dzimtai. Valdekas pils izskatā no ārpuses nekas daudz nav mainījies. Pilnībā citāda ir tās apkārtne – no meža nostūra ārpus pilsētas tā kļuvusi par pilsētas daļu. Nosaukums cēlies no pils atrašanās vietas – meža stūris („wald ecke” – vācu valodā). Pirmā pasaules kara laikā mežu ap ēku izcirta. No 1920. līdz 1940. gadam pils un saimniecības ēkas izmantotas Jelgavas Valsts vidusskolas vajadzībām, tur bija arī ferma un internāts. Tagad tā ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes īpašums. Rātsnams vecā tirgus laukuma malā bija viena no vecākajām ēkām, taču tas nebija pirmais rātsnams. Attēlā redzamā ēka celta no 1740. līdz 1943. gadam. Divstāvu ēkas mansarda jumtu greznoja pildrežģa tornītis ar vējrādi, kas bija metālā kalta cilvēka figūriņa ar karodziņu, kurā attēlots gada skaitlis 1743. Vecās ēkas sienas bijušas mūrētas no akmens bluķiem. Vēsturnieks Andrejs Dābols lēš, ka pēdējie remontdarbi rātsnamā veikti 1935. gadā. Namā mājoja Jelgavas Dome un pilsētas valde. Nosaukumi mainījās, bet ēka stāvēja. Pēc Otrā pasaules kara pāri palikušās ārsienas nolēma neatjaunot. Zudis arī ēkas saturs. Savulaik tieši rātsnamā glabājusies vietējo valdnieku portretu oriģinālu galerija.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Izdevējs: Mitau : C. Puttrig

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Letonikas un Baltijas centrs. Baltijas Centrālās bibliotēkas kolekcija

Novietojuma kods: 0108 Jelgava

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.