Kuldīga. Jaunais tirgus laukums, [1937]

Vieta: Kuldīgas pilsēta

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Kuldīga (Kuldīgas novads, Latvija), Tirgi, Slimnīcu ēkas

Anotācija: Jaunais tirgus laukums jeb Pilsētas laukums ierīkots 1937. gadā, toreiz tas bijis viens no modernākajiem visā Latvijā. Pirmā tirgus diena laukumā bija 27. septembris, bet gadatirgus - 30. semptembrī. Tirgus bijis trīsreiz nedēļā, rīkots arī pavasara un rudens tirgus. Atklāšanā runājis mācītājs Oskars Sakārnis un pilsētas galva Jānis Dreimanis. Projekta autors inženieris Cēbers nolasīja pārskatu. Izrādījās, ka būvei iztērēti 113 000 latu. 12 656 kvadrātmetros bija paredzētas stāvvietas 500 pajūgiem. Pēc kuldīdznieku atmiņām, būvējot Pilsētas laukumu, norakts liels kalns pie tagadējās Piltenes ielas. Liepājas ielas malā uzcelts angārs, kurā tirgots piens un gaļa. Otru nepaspēja uzbūvēt, jo sākusies padomju okupācija. Smilšu ielas galā tirgotas zivis un dārzeņi. Gar Smilšu ielu bijis gars žogs, pie tā tirgojušās puķu sievas. Pie tagadējās viesnīcas atradies malkas tirgus. Paviljons pie Liepājas ielas nojaukts 50. gados. Toreiz viesnīcas vietā atradusies autoosta, kas pārvietota 60. gadu vidū. Pie universālveikala bijušas tribīnes, no kurām lielos svētkos tautu sveica partijas komitejas, rajona un pilsētu izpildkomitejas darbinieki. Kad uzbūvēta tā sauktā partijas māja, tribīnes pārceltas. Vēsturiski tam ir bijusi gan liela sabiedriska un saimnieciska, gan arī būvnieciska vērtība.
Attēlā fonā redzama arī bijušā slimnīcas ēka..

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Digitāli radīts

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Kuldīgas novada muzejs

Novietojuma kods: KNM 17.787

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (2)

Guntis Kārkliņš 2013. gada 16. marts, 00:05:48

Esmu dzimis 1964. g. un bērnības atmiņās man ir tirgus paviljoni Pilsētas laukumā, tātad demontēti tie ir tikai 60-to otrajā pusē.

Ginta Zalcmane 2013. gada 17. marts, 09:44:30

Paldies par komentāru. Šis ir jautājums Kuldīgas muzejam.

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.