Valka, [193-]

Vieta: Valkas pilsēta

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Pilsētas, Latvija, Ielas, Celtnes, Valka (Valkas novads, Latvija)

Anotācija: Pirmās ziņas par Valku (tolaik Pedeli) atrodamas 1286. gada Rīgas parādu grāmatās. Viduslaikos Valka atradās izdevīgu satiksmes ceļu tuvumā, kas veicināja tās attīstību. 1419. gadā Rīgas arhibīskaps Johans VI Ambundi panāca Livonijas konfederācijas landtāgu regulāru sasaukšanu Valkā. Līdz ar to Valka ir uzskatāma par Baltijas parlamentārisma šūpuli 15. gadsimtā. Pēc Pārdaugavas hercogistes izveides tā 1582. gadā nonāca Polijas-Lietuvas kopvalsts pārvaldē un 1584. gadā tai tika piešķirtas pilsētas tiesības. Valka ir pilsēta Ziemeļvidzemē uz robežas ar Igauniju, Valgas dvīņu pilsēta. Tā ir Valkas novada administratīvais centrs. 2009. gada 1. janvārī Valkā dzīvoja 6164 iedzīvotāji. Valkas vārds saistīts ar "vilkt", "valkāt". Sākumā tas varēja apzīmēt laivu pārvilkšanas vietu aizvēsturiskajos laikos, kad laivas vai kravu no Gaujas upes baseina pārvilka uz Pedeles upi, pa kuru varēja nokļūt Emajegi upē un Igaunijas ezeros. Tomēr "valks" apzīmē arī strautu, staignāju, purvu, muklāju, kādu nav trūcis Valkas tuvumā.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Izdevējs: Valka : J. Rauska

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija, 8,5 x 13,5 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Dainis Punculs

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (1)

Jānis Prauliņš 2017. gada 13. janvāris, 14:00:25

Skats no baznīcas. Ļoti līdzīga bilde, bet plašāku Valkas skatu ietveroša (panorāmas skats), nopublicēta "Jaunāko Ziņu" pielikumā Nr. 171. 1930. g. 30. augustā. Tur visā 13. lpp ir raksts par Valkas pilsētu un tās 10. gadu jubileju. Tiešām interesanta lasāmviela ar dažām neredzētām bildēm un Valkas nopelniem bagāto darbinieku ģīmetnēm; Osvalds Bērziņš, Antons Kimerals, Kārlis Gulbis, Jānis Iverts, Jānis Kimins un Hermanis Pavlovičs.

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.