Nīgrandes muiža, [193-]

Vieta: Nīgrandes pagasts

Priekšmeti: Muižas, Fotogrāfijas, Latvija, Nīgrandes pagasts (Saldus novads, Latvija), Nīgrandes muiža (Latvija)

Anotācija: Nīgrandes muižas vēsture ir saistīta ar vairākkārtēju īpašnieku maiņu - tā bieži pirkta un pārdota. Šī vieta pieminēta jau 1500. gadā, kad Kurzemes bīskaps Martins bija izlēņojis zemes gabalu ar nosaukumu „Niegrande” Johanam Pīlam. Fon Pīlu dzimta šķīrās no Nīgrandes muižas tieši simt gadu vēlāk, pēc tam tā piederēja fon Brakeļiem, fon Felkerzāmiem, fon Montovtiem, fon Hāniem un fon Klopmaņiem, līdz 1768. gadā Nīgrandi nopirka Katrīna Helēna fon Funka, kura to nodeva savam otrajam vīram Benediktam Heinriham fon Heikingam. Abu laulāto draugu ģerboņi bija redzami baznīcā, kuru 1775. gadā lika celt fon Funkas kundze. B.H. fon Heikings 1797. gadā Nīgrandi atstāja mantojumā savai otrajai sievai Johanai Dorotejai fon Funkai, kura 1800. gadā to pārdeva Ilmājas muižas īpašniekam Georgam Reinholdam fon Zasam. 1814. gadā viņš bija spiests izsludināt muižas pārdošanu izsolē, kurā to nopirka Liepājas tirgotājs, Ligutu muižas īpašnieks Hermanis Frīdrihs Bordēls fon Bordeliuss. Viņš nomira 1827. gadā, bet mantinieki 1832. gadā Nīgrandi kopā ar trim piemuižām pārdeva Eduardam fon Firksam (1799–1881), Kalvenes muižas īpašnieka dēlam. Pēc viņa nāves Nīgrandi mantoja dēls barons Augusts fon Firkss, kurš 1907. gada 11. janvārī muižu par 225 tūkstošiem rubļu pārdeva filoloģijas zinātņu doktoram Hugo Kaulam.
Muižas dzīvojamā ēka, kas celta baronu fon Firksu laikā 19. gadsimtā nav saglabājusies. 1922. gada 22. janvārī Nīgrandes muižas kungu māja ar Zemkopības ministrijas zemes ierīcības komisijas lēmumu tika nodota Nīgrandes pagasta sabiedrībai par simbolisku summu – 20 000 Latvijas rubļu. Tajā ierīkoja Nīgrandes pamatskolu, bet 1930. gada 19. februārī ēka nodega, aizdegoties žagariem, kas tika glabāti aiz krāsns. 1932. gadā drupas atjaunoja, celtni pagarinot par diviem logiem un izbūvējot apdzīvojamu jumta stāvu. Šī būve savukārt nodega 1944. gada 2. novembrī pēc Sarkanās armijas artilērijas apšaudes. Jauna skolas ēka tajā pašā vietā tika uzcelta 1964. gadā.
Nīgrandes muižas kungu mājas vairs nav, arī pats muižas centrs 20. gadsimta gaitā pārvērties par veselu jaunceltņu ciematu, kur tikai baznīca, pāris alejas, seni koki, skaista klēts un vēl pāris bijušo muižas saimniecības ēku iezīmē šīs vietas kādreizējo noskaņu. Un tomēr Nīgrandes muiža ir tik dzīva kā reti kāda cita, tā nāk pretī ar tās kādreizējām krāsām, skaņām, smaržām. Šo Kurzemes nostūri viegli iztēloties, piepildītu ar ļaudīm, viņu raizēm un priekiem. Par to jāpateicas rakstniekam Jēkabam Janševskim un viņa lielajam darbam „Dzimtene”..

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Letonikas un Baltijas centrs. Baltijas Centrālās bibliotēkas kolekcija

Novietojuma kods: 0117 Nīgrande

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.