Venta pie Kuldigas, [192-]

Vieta: Kuldīgas pilsēta

Priekšmeti: Atklātnes, Upes, Latvija, Kuldīga (Kuldīgas novads, Latvija), Venta, upe (Latvija un Lietuva), Tilti, akmens

Anotācija: Kuldīgas tilts pār Ventas upi ir lielākais akmens mūra tilts, kas saglabājies Latvijā. Jēkaba tilts ir celts 1874. gadā ar septiņām loku ailēm, kopgarums ir 163,98 m, virsbūves platums – 10,7 m un aiļu platums 17,1 m. Masīvie balsti ir būvēti portlandcementa javā no vietējiem kaļķakmeņiem un aplikti ar granīta blokiem, kam augštecē ir piešķirta ledusgriežņu forma. Virsbūves sienas ir mūrētas no ķieģeļiem, bet iekšpuse ir pildīta ar kaļķakmeņiem un kaļķu javu. Tiltu būvējot īpaša vērība tika piešķirta ķieģeļu un javas kvalitātei, kā arī virsbūves hidroizolācijai. Tiltu projektējis ir arhitekts Oto Dīce (Dietze, 1833–1890). Tilta būve izmaksāja ap 100 000 zelta rubļu. Pirmā pasaules kara laikā upes labā krasta divi laidumi tika saspridzināti. 1926. gadā tos atjaunoja dzelzsbetona konstrukcijā pēc Latvijas Universitātes vecākā docenta Pāvila Pāvulāna izstrādātā projekta. Atjaunotos tilta posmus nokrāsoja ķieģeļsarkanā krāsā, lai tie vizuāli neatšķirtos no pārējiem laidumiem. 20. gadsimta 90. gadu nogalē tiltam tika veikts kapitālremontu. Vēsturiskais tilts tagad kalpo galvenokārt gājēju kustībai, smagais transports tika novirzīts uz Kuldīgas pilsētas apvedceļa jauno tiltu pār Ventu.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: A. Zelmiņš

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, fotogrāfija, 8,5 x 13,8 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Mākslas un mūzikas centrs. Mākslas lasītava

Novietojuma kods: IAt/77(L...)

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.