Tirzas evanģēliski luteriskā baznīca, [19--]

Vieta: Tirzas pagasts

Priekšmeti: Atklātnes, Luterāņu baznīcu ēkas, Latvija, Tirzas pagasts (Gulbenes novads, Latvija), Tirzas luterāņu baznīca

Anotācija: Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis Tirzas evanģēliski luteriskā baznīca ir vecākais dievnams Gulbenes rajonā. Baznīcas celtniecība sākās 1823. gadā pēc arhitekta F. Zīgeļa projekta, to iesvētīja 1826. gadā. 1835. gadā baznīcā tika uzstādītas ērģeles (restaurētas un remontētas 1999. un 2007. gadā). Tirzas evanģēliski luteriskā baznīca ir vienjoma halles tipa balti apmesta laukakmeņu un ķieģeļu mūra baznīca ar divslīpju jumtu un divpakāpju četrstūra zvanu torni ar astoņstūra smaili. Baznīcai ir klasicismam raksturīga fasāžu dekoratīvā apdare. Ieejas portiks ar trīsstūrveida zelmini balstīts uz četrām joniskām kolonnām. Fasāžu apdarē izmantotas profilētas dzegas, pilastri, zobinājumi un triglifu joslas. Logi ir deviņrūšu ar dekoratīvu dalījumu augšdaļā. Interjerā izmantota klasicismam raksturīgākie apdares elementi - pilastri, profilētas dzegas u.c. Baznīca savu darbību nekad nav pārtraukusi. Pie Tirzas baznīcas aug ozoli, kas stādīti par godu Mārtiņa Lutera 400. dzimšanas dienai, pie tiem ir trīs piemiņas akmeņi.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, fotogrāfija, 13,8 x 8,7 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Mākslas un mūzikas centrs. Mākslas lasītava

Novietojuma kods: IAt/77(L)

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.