Madlienas evanģēliski luteriskā baznīca, [193-]

Vieta: Madlienas pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Luterāņu baznīcu ēkas, Latvija, Madlienas evaņģēliski luteriskā baznīca, Madlienas pagasts (Ogres novads, Latvija)

Anotācija: Madlienas evaņģēliski luteriskā baznīca pirmo reizi rakstītos avotos ir minēta 13. Gadsimtā, bet 1438. gadā – kā mūra baznīca bez sanskrietejas; pēdējo gadu draudze uzskata par atskaites punktu dievnama gadu skaitīšanai. 1668. gadā ir atrodamas ziņas par soda uzlikšanu, jo vecais dievnams nav nelabots un jauns nav uzcelts - baznīca ir pilnībā izpostīta. 1679. gadā baznīcā tika veikts daļējs remonts un uzcelts jauns tornis. Ziemeļu kara laikā (1713. gadā) baznīca bija uz sabrukšanas robežas, tādēļ pēc kara beigām ( 1731. gadā) tika sākts baznīcas remonts un sanskritejas būvēšana. 1780. gadā baznīcai tika uzliktas jaunas spāres un kārniņu jumts, 1783. gadā tika uzcelts jauns tornis, taču tas sabruka tajā pašā gadā. Nākamo torni baznīcai uzcēla 1789. gadā. No 1892. līdz 1893. gadam tika paplašināta sanskriteja. Torņa atjaunošana notika 1928. gadā. Attēls ir uzņemts pēc 1930. gada, kad torņa kārniņu segums tika nomainīts pret skārdu. 1932. gadā Madlienas baznīcā tika veikts kapitālais remonts. 1936. gadā jumta kārniņu segumu nomainīja pret skārdu. II Pasaules karā tika sabombardēts baznīcas tornis, to atjaunoja pēc kara, bet savu barokālo formu tas atguva 2000. gadā. Madlienas baznīca ir akmens – ķieģeļu mūra garenbūve ar altāra taisnstūra apsīdu, tai piebūvētu sanskriteju un izvirzītu trīsstāvu torni ar barokālu smaili. Viduslaiku baznīcas garenfasāžu 1,9 m biezajās sienās ir taisnstūra logailas ar apmetumā veidotu ierāmējumu..

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija, fotogrāfija, 8,8 x 13,6 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Mākslas un mūzikas centrs. Mākslas lasītava

Novietojuma kods: IAt/77(L)

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.