Rīga. Dzīvojamā ēka, bijušo Bertolda dzirnavu vieta, [193-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Mājokļi, Daugava, upe, Upes, Latvija, Ūdensdzirnavas, Ziema, Rīga (Latvija), Ķengarags (Rīga, Latvija)

Anotācija: Latgales priekšpilsētā, teritorijā starp tagadējo Maskavas ielu un Daugavu, iepretī tagadējam Slāvu tiltam, atradušās ordeņa brāļu 13. gadsimta sākumā celtās, spēcīgi nocietinātās Bertolda dzirnavas, kas bijis nozīmīgs ordeņa atbalsta punkts cīņās ar Rīgas pilsētu. Dzirnavas celtas uz Dreiliņu (Jāņavārtu) upītes, kura līdz 20. gadsimta vidum tecēja no Dreiliņu muižas pļavām caur Kuzņecova fabrikas teritoriju, šķērsoja Maskavas ielu un ietecēja Daugavā pie Vīberta salas. Pēckara gados upīte ievadīta kanalizācijas kolektorā. Bijušo Bertolda dzirnavu vietā vēl līdz 18. gadsimta 2. pusei darbojušās ūdensdzirnavas, sauktas par Maskaviešu (tur 1656. gadā atradusies krievu cara Alekseja Mihailoviča karaspēka nometne) jeb Pleiku dzirnavām; pēdējais īpašnieks 18. gadsimtā bija dzirnavnieks Šrēders, pēc kura vārda dzirnavas tolaik sauktas par Šrēdera dzirnavām. [avots: R.Zalcmanis "Nezināmā Rīga"].

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija, 6,8 x 9,4 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Letonikas un Baltijas centrs. Baltijas Centrālās bibliotēkas kolekcija

Novietojuma kods: R0350-8

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.